Традиционно авто-мото шествие, арт базар, концерти и кинопрожекции са част от програмата, с която в Бургас ще бъде отбелязан националният празник 3 март и 146-годишнината от българското освобождение, показва проверка на БТА.
В деня на празника всички музей в града - етнографски, исторически, археологически и природонаучен, както и Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски" ще приемат посетители при вход свободен. През целия ден улица "Алеко Константинов" в центъра на града ще бъде преобразена в арт базар. Авто-мото походът "Българовско шествие" с организатор Пламен Карашев, което вече поредна година се организира на 3 март, ще тръгне в 10:00 ч. от Морска гара и ще премине през ул. "Булаир", бул. "Демокрация", бул. "Стефан Стамболов", квартал Ветрен, за да стигне до крайната си точка в град Българово.  Официалните чествания ще се проведат на няколко места. От 11:00 ч. на пл. "Атанас Сираков" ще бъде изпълнен ритуал по издигане на националния флаг на Република България, както и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас, след което ще бъде отслужен молебен за благоденствие. От 11:30 ч. членове на бургаското духовенство ще отслужат и заупокойна молитва за загиналите за Освобождението на България заедно пред Паметника на загиналите в Руско-турската освободителна война 1877 - 1878 г. Тържествен ритуал по полагане на венци и цветя и отдаване на военни почести ще има там. Венци и цветя ще бъдат положени и на паметната плоча на ген. А. М. Лермонтов, паметника на руския лазарет в морската градина. 
Официалната програма, организирана от Община Бургас, ще продължи с концерта "Рождество на свободата" с автор Христо Симеоново на площад "Св. св. Кирил и Методий". В него ще участват възпитаници на Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ в Котел. 
В Центъра за съвременно изкуство и библиотека от 17:00 ч. ще бъде прожектиран филмът „Под игото“ (1952 г.) по сценарий на Павел Спасов и Георги Крънзов. Режисьор на лентата е Дако Даковски, а музиката - на Филип Кутев. В главните роли са Мирослав Миндов, Лили Попиванова, Петко Карлуковски, Васил Кирков, Петър Димитров, Ганчо Ганев, Стефан Пейчев, Константин Кисимов, Иван Димов, Георги Раданов. От 18:30 ч. гостите на Центъра могат да гледат и историческата драма „Свобода или смърт” (1969 г.) с режисьор Никола Корабов и сценарист Васил Попов. В него главните роли изпълняват Милен Пенев, Коста Цонев, Кирил Господинов, Стефан Илиев, Апостол Карамитев и др.
На 7 март по повод празника "Съюз на пенсионерите 2004" от Бургас организира в Културен дом НХК концерт под надслов "Пазители на българския дух".