В рамките на тематична работилничка в Регионален исторически музей – Кърджали, ученици от две училища - „Йордан Йовков“ и „Св. св. Кирил и Методий“ изработваха мартенички за децата от социалните услуги в областния град.
Преди да преминат към същинска работа, те научиха от етнолога Вилдан Расим за обредите и обичаите за Първи март; за техниката за изработване на символите на пролетта, носени за здраве.
Децата чуха легенди защо Баба Марта е ту начумерена, ту весела. Те научиха защо мартеничката е обагрена в бяло и червено и кои са другите традиционни цветове, които се използват при направата й, а именно зеленото – свързан с природата и нейното пробуждане, синьото – цветът на небето и водата и жълтото – като символ на Слънцето.
„Хората връзват мартеничките на първо място на децата, защото се вярва, че това събудило се през пролетта непознато зло най-вече заплашва малките дечица. За това им се връзват мартенички на ръчичката, като се изработват и амулети, като в началото в тях е поставяна благовония, а след приемане на християнството се е бродирал с червен мартеничен конец и кръстче“, разказа Вилдан Расим, която е част от отдела по етнография към музея.