Външнополитическата стратегия на България, обсъдиха експерти на конференцията „Многополюсен свят и външнополитическа стратегия: предизвикателства и перспективи пред България“. Форумът се проведе в Дома на Европа в София. Домакин беше вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. 
Нужна ни е външнополитическа стратегия. Българското правителство, държавни институции, политически и граждански лидери трябва да се обединим в общата ни отговорност да направим повече и да го направим по-добре, за да опазим демокрацията, да благоденстват гражданите ни, каза Габриел в началото на конференцията. Такъв публичен документ ще бъде и силен публичен израз на фундаменталните ценности на България, принципи и норми, които определят нашите цели и нашите приоритети в международните отношения. Те имат за задача да ни определят и като уверен и надежден партньор, посочи Габриел. По думите ѝ тези принципи и ценности не са нови и произтичат от желанието на страната ни още от преди 30 години да се присъедини към европейското семейство.
Искаме до средата на март да сме готови с финалната версия на външнополитическата стратегия, обясни Мария Габриел при закриването на форума. Да има един месец обсъждане и след това до май тя да бъде приета в Министерски съвет и Народното събрание, добави вицепремиерът. Тя отбеляза, че това би било първата в историята на страната ни външнополитическа стратегия.
В първия панел на форума участниците обсъдиха предизвикателствата пред световния ред.
Преминаваме през редица събития, с тежки последствия, които имат своето отражение на Европейския съюз, каза Стефано Санино, генерален секретар на Европейската служба за външна дейност. Той постави акцент и върху отношенията на Европейския съюз (ЕС) със САЩ.
Успехът на една нация не се мери с размера на нейните територии, нито с рейтинга на един или друг политик. Някои от най-успешните нации, не са най-големите нации, коментира Росен Плевнелиев, президент на България (2012- 2017 г.). По думите му външнополитическата стратегия на България ще е документ, който ще покаже принципите, на които ние ще изграждаме действията си и ще помогне много на страната ни. България иска да бъде достоен член на ЕС, който вярваме, че е съюз за мир, посочи Плевнелиев.
Абсолютно ни е необходим документ, който да опише състоянието на системата на международните отношения, който да даде нашите ценности и приоритети в международните отношения, целите, задачите, подходите, каза Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност.
Във втория панел бяха обсъдени темите за зеления преход, енергийната и културната дипломация
Миналия месец УНИЦЕФ излезе с глобален доклад за децата с поглед в бъдещето в близките 10 години, каза Кристина Де Бройнм представител на УНИЦЕФ България. Докладът ясно подчертава, че държавите са на кръстопът. Първият е свързан с нарастващото глобално сътрудничество. Той насърчава иновациите, обмена на знания и политики. Вторият път се свежда до по-протекционистките решения, които могат да вземат някои държави, обясни тя. 
В нашия живот има неща, но има и важни неща. Такова е енергетиката, каза Тудор Константинеску, главен съветник на генералния директор на Генерална дирекция “Енергетика” към Европейската комисия. По думите му външната политика и енергийната политика трябва да бъдат по-свързани.
Дипломацията се демократизира както по отношение на субектите, така и по отношение на методите, способите и средствата, каза Борислав Боянов, председател на Асоциацията на почетните консули в България. Културната дипломация е един ключов инструмент за поддържане на българската идентичност в общностите ни в чужбина и е ключов инструмент на външната политика, обясни Боянов.
Важно е да използваш силата си, за да въздействаш на точната група от хора и да насочваш вниманието им върху проблемите и решенията им, които всъщност могат да им помогнат, каза Константин Рангелов, технически директор на фирма „Дронамикс“. 
На дискусията присъстваха експерти и представители на  науката,  на политическите среди, на гражданското общество. Сред гостите бе и генералният директор на БТА Кирил Вълчев.