Изложба с рисунки на паметни моменти от Руско-турската война (1877-78 г.) и портрети на национални герои посрещат посетителите на Панорама "Плевенска епопея 1877 г.". Те са изпратени за участие в Националния конкурс за детска рисунка "Освобождението", организиран за 26-ти пореден път от Регионален военноисторически музей (РВИМ) и Община Плевен.
Тази година за творческата надпревара са получени 800 творби от 70 населени места от цялата страна. Броят на желаещите за участие е значително по-голям от предходните години, каза за БТА Богомил Стоев, завеждащ отдел "Връзки с обществеността, образователни програми, музеен маркетинг и реклама" в РВИМ.
Най-много рисунки са изпратени от Плевенска, Софийска, Бургаска и Русенска област. От Плевенска област участват ученици от Плевен, Червен бряг, Никопол, Левски, Долна Митрополия, Горни и Долни Дъбник, Пордим, Тръстеник, Бохот, Търнене и други населени места. За първи път тази година участват и деца от българското училище в Братислава. 
Идеята на конкурса е да покаже войната, боевете и героите на войната през очите на децата. Затова и конкурсът ни е насочен към ученици в две възрастови групи – от 1 до 4 клас и от 5 до 8 клас, допълни Стоев.
Церемонията по награждаване на класираните на призови места автори се състоя днес в присъствието на заместник-областния управител Николай Абрашев и заместник-кмета Елина Димитрова. Поздрави към участниците, техните родители и преподаватели отправи директорът на РВИМ – Плевен д-р Володя Попов. 
Връчени бяха две големи отличия – Голямата награда на конкурса, която получи седмокласничката Магдалена Йосифова от Средно училище "Стоян Заимов" в Плевен, и наградата на РВИМ за третокласничката Леонора Мусаева от Начално училище "Отец Паисий" в Плевен.
Във всяка една от възрастовите групи са присъдени първа, втора и трета награди, както и по седем поощрителни. Извън конкурса грамота за най-малки участници получиха децата от група "Мечо пух" на Детска градина "Слънце" в Плевен.
За празничното настроение се погрижиха с изпълненията си танцьорите от Детско-юношески фолклорен ансамбъл "Нашенчета" при Центъра за работа с деца в Плевен.