Библиографски указател за арменци, евреи и роми в България е първият по рода си в България, по думите на неговите създатели. В екипа са Красимира Александрова, Ваня Аврамова и Галена Герова. Изданието бе представено на 28 февруари в Националната библиотека „Св. св Кирил и Методий“ (НБКМ) под шапката на „Етнокафене“, част от проекта „Единство в различието“.
„Една от главните цели на книгата е да популяризира културите на малцинствата“, каза Яница Радева, модератор на събитието.  Друга такава цел е систематизирането на информацията от фонда на НБКМ, допълват от екипа. „Смятам, че ще бъде много полезен за изследователите, които се занимават с тези теми“, коментира редакторът на книгата Силвия Филипова.
Красимира Александрова посочи, че указателят не е пълен. По думите й няма как да се побере цялата информация от библиотеката в един том. По думите на Ваня Аврамова е било предизвикателство да обединят трите етноса в една книга. „Получи се едно хубаво издание, което, всъщност, поставя основите на бъдещи библиографски указатели“, обобщи тя.
Хартиеното копие се разпространява безплатно, а електронно ще бъде достъпно чрез платформата на НБКМ. Периодът на включените изследователски издания в указателя е от 1822 до 2023 г.