Предизвикателствата пред световния ред са сред акцентите на конференция „Многополюсен свят и външнополитическа стратегия: предизвикателства и перспективи пред България“ в Дома на Европа в София. Домакин на форума е вицепремиерът и външен министър Мария Габриел. 
Преминаваме през редица събития, с тежки последствия, които имат своето отражение на Европейския съюз, каза Стефано Санино, генерален секретар на Европейската служба за външна дейност. Той постави акцент и върху отношенията на Европейския съюз (ЕС) със САЩ. 
Този трансатлантически стълб на нашите отношения много силно оформя архитектурата на сигурност на нашия континент, посочи Санино. Той засегна и проблема с ядрените оръжия и каза, че за съжаление се вижда тяхното разпространение в региона на Близкия изток. 
Мултиполюсният свят е това, което виждаме, ръководим се от силата , а не от върховенството на правото, каза той.  По думите му ЕС е изправен пред една от най-големите сили и предизвикателства и  това  е войната на Русия в Украйна. Намираме с е в ключов момент, в който трябва да действаме убедено, не трябва да подценяваме всички фактори. Фактът, че една държава е нападната от друга е красноречив за нарушено международното право и нашите ценности и принципи са застрашени, коментира той. По думите му има и екзистенциална заплаха за принципи, на които се основава нашето общество. 
Има екзистенциална заплаха за нашата вътрешна сигурност, ние виждаме все още, че държави искат защита, каза още той. Според него трябва да се предприемат действия, за да се запази целостта на обществото. Трябва да разработим една комбинация от много и нови инструменти и да я ползваме решително, за да защитим себе си и политически, финансово и военно Украйна и да възпрепятстваме намеренията на Русия – физически, икономически и по дипломатичен път, посочи Санино. Той заяви, че в следващите няколко седмици ще бъде представена отбранителната стратегия на ЕС, целта на която е да насърчи сътрудничеството между държавите членки в посока отбранителния капацитет на нашите държави. Увеличаването на отбранителния капацитет на ЕС е аспект на трансатлантическия отбранителен стълб, посочи Санино. 
Той отбеляза, че сигурността, не само отбранителната, а и икономическата е ключова за ЕС. По думите му през последните години се вижда заявка за глобално лидерство на Китай. Икономиката на Китай е по-стабилна от нашата в някои отношения, коментира Санино. Той отбеляза, че политиката ни с Китай трябва да е фина, за да управляваме сложността на отношенията си и да имаме активен диалог. 
Трябва да възстановим баланса на силите, но в същото време трябва да си даваме сметка, че сме в конкуренция с Китай, заяви Санино. Според него трябва да съсредоточим вниманието си не само върху Китай, а и върху други държави, които не са доволни от настоящия световен ред, които смятат, че не е приобщаващ и справедлив. Той посочи, че се формира и нов блок и това е "Брикс", който няма конкретен дневен ред, но има общи елементи за реформиране на световния ред. 
Успехът на една нация не се мери с размера на нейните територии, нито с рейтинга на един или друг политик. Някои от най-успешните нации, не са най-големите нации, коментира Росен Плевнелиев, президент на България (2012- 2017 г.). По думите му външнополитическата стратегия на България ще е документ, който ще покаже принципите, на които ние ще изграждаме действията си и ще помогне много на страната ни. България иска да бъде достоен член на ЕС, който вярваме, че е съюз за мир, посочи Плевнелиев. Искаме да сме градивна сила, която да работи за единството на ЕС, каза Плевнелиев. По думите му на Балканите трябва да се заложи на свързаността - енергийна, икономическа. 
Абсолютно ни е необходим документ, който да опише състоянието на системата на международните отношения, който да даде нашите ценности и приоритети в международните отношения, целите, задачите, подходите, каза Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност. 
По думите му външнополитическата стратегия е част от триадата документи, които определят ключови за страната ни приоритети. Той посочи, че наред с нея са необходими отбранителна стратегия и стратегия за сигурност, които да са актуални към днешна дата.