Искаме до средата на март да сме готови с финалната версия на външнополитическата стратегия, обясни вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел при закриването на конференцията „Многополюсен свят и външнополитическа стратегия: предизвикателства и перспективи пред България“ в Дома на Европа в София. Да има един месец обсъждане и след това до май тя да бъде приета в Министерски съвет и Народното събрание, добави вицепремиерът. На дискусията присъства и генералният директор на БТА Кирил Вълчев.
Мария Габриел отбеляза, че това би било първата в историята на страната ни външнополитическа стратегия. 
С тази трета конференция слагаме край на единия от паралелните процеси, които текат, а именно обществената дискусия. Ще обработим много бързо резултатите, за да имаме представителен панел, добави тя.
Нужна ни е външнополитическа стратегия. Българското правителство, държавни институции, политически и граждански лидери трябва да се обединим в общата ни отговорност да направим повече и да го направим по-добре, за да опазим демокрацията, да благоденстват гражданите ни, каза по-рано днес Габриел. Такъв публичен документ ще бъде и силен публичен израз на фундаменталните ценности на България, принципи и норми, които определят нашите цели и нашите приоритети в международните отношения. Те имат за задача да ни определят и като уверен и надежден партньор, посочи Габриел. По думите ѝ тези принципи и ценности не са нови и произтичат от желанието на страната ни още от преди 30 години да се присъедини към европейското семейство.