Приключи първото издание на академията за стартиращи предприемачи BASE в Перник.
Курсът се провеждаше в рамките на тринадесет седмици. Той се организира от Съвета на жените в бизнеса (СЖБ) в България и Асоциацията на българските лидери и предприемачи - (ABLE) с финансовата подкрепа на Фондация "Америка за България". Партньор и домакин на инициативата бе Областна администрация - Перник. 
Участие във финалната фаза на обучението и заключителната пресконференция, която се проведе в Националния пресклуб на БТА в Перник, взе президентът на фондация "Америка за България" Нанси Шилър. Тя заяви, че програма BASE е създадена в САЩ и има над 60-годинишна история. В България тя съществува от около седем години. Шилър отправи благодарности към екипа на Областна администрация - Перник за успешното сътрудничество.
Зоя Паунова - член на СЖБ, каза, че това е седмото поредно издание на академията за бъдещи предприемачи откакто организацията си партнира с фондация "Америка за България". Записалите се участници от Пернишка област в първоначалния етап на инициативата са над четиридесет. Двадесет и осем успешно са преминали програмата, а 11 от тях днес са представили свои разработени проекти пред компетентно жури. 
Идеите на обучаващите са били на различна тематика - социална и посредническа дейност, обгрижване на децата и подрастващите, начинания в сферата на разкрасителните процедури, здравето и земеделието, коментира Соня Демирева - административен директор на СЖБ и ръководител на програмата.  
Според нея всички представени бизнес идеи имат своя потенциал за успешно развитие. Четири от тях бяха специално отличени с парични награди. Журито селектира на първо място и сумата от 4000 лв. проектът на д-р Ивелина Герова - специалист по хранене и диететика. Той е свързан със създаване на индивидуална практика за специализирана медицинска помощ в областта на менопаузата при жените. 
Втора награда от 3000 лева получи Венелина Николова с идейния си проект под наименованието Стопанство "Оборът" за създаване на фирма за разнос на млечни продукти. 
Журито присъди трета награда от 1000 лева на перничанката Юлия Стоянова за създаване на подкаст Life & City.
На четвърто място, отново със сума от 1000 лв., бе отличена Анелия Джутева за проекта си "Активни деца.бг". Наградата бе осигурена от Петър Първанов - собственик и управител на строителна компания, както и член на журито. 
Поощрителна награда - участие в "Лаборатория за развитие" получиха Александра Бабунска и Милена Кръстева. Тя бе осигурена от СЖБ.  
Областният управител на Перник Людмил Веселинов подчерта, че благодарение на академията за стартиращи предприемачи BASE, Перник се е превърнал в място, даващо тласък за развитието на над 10 проекта, които предстои да се реализират. 
БТА припомня, че обучението в Перник започна на 8 ноември м.г.