Изпълнителният директор на Агенцията на Европейския съюз (ЕС) да гранична и брегова охрана (Фронтекс) Ханс Лейтенс изрази категорична подкрепа за присъединяването на България към Шенген и по сухопътна граница. Това стана по време на работна среща с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, съобщиха от МВР. Лейтенс е у нас по покана на Стоянов.
Стоянов и Лейтенс дадоха изключително висока оценка на сътрудничеството между България и Фронтекс. 
Договорено е трикратно увеличение на присъствието на служители на агенцията по българо-турската граница, което ще спомогне за изпълнението на основния приоритет на България – осигуряване на високо ниво на охрана на една от най-чувствителните и натоварени външни граници на ЕС, става ясно още от съобщението.
Вътрешният министър запозна госта с предприетите мерки за организация на граничния контрол и засилването на диалога с Турция, благодарение на които отчитаме значителен спад в миграционния натиск още от есента на 2023 г. 
Добри резултати са налице и по отношение на връщането на нелегално пребиваващи лица – област, в която Фронтекс също оказва сериозна подкрепа на българските власти, става ясно от съобщението на МВР. 
Министър Стоянов запозна госта с действията на МВР за подобряване на техническото оборудване за гранична охрана и наблюдение, както и с възстановяването на няколко гранично-полицейски управления в близост до границите с Турция и Сърбия, с което се осигурява по-добро обезпечаване с гранични служители на ключови райони по външните граници.
Изпълнителният директор на Фронтекс посочи, че България може да разчита на пълната подкрепа на агенцията за засилване на граничния контрол, подобряване на процедурите по връщане, както и за ограничаване на вторичните движения в рамките на ЕС. 
Ханс Лейтенс изрази категорична подкрепа за скорошното отпадане на контрола по вътрешните сухоземни граници на България. Той подчерта важността на добрия диалог с Турция за сигурността на външните граници на ЕС.
В заключение двете страни изразиха увереност, че и занапред ще продължи ползотворното партньорство, насочено към ефективни резултати за осигуряването на стабилен граничен контрол и високо ниво на сигурност в ЕС.
Програмата на посещението на изпълнителния директор на Фронтекс продължава утре с визита на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Капитан Андреево“ и „зелена граница“. На място министър Стоянов ще запознае Ханс Лейтенс с мерките за охрана на външната граница на ЕС. Същия ден двамата ще присъстват и на церемонията по откриване на граничното полицейско управление в Болярово, чиято дейност бе възстановена със заповед на вътрешния министър.
БТА припомня, че граничното полицейско управление в Болярово беше закрито през юни 2022 г. със заповед на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. След реформата служителите бяха пренасочени към структурите в Елхово, Малко Търново и Резово. Дейността на граничната структура бе частично възстановена от служебния вътрешен министър Иван Демерджиев.
Местната власт и жителите на крайграничната община продължиха да настояват структурата да бъде възстановена в пълен кадрови състав с над 100 гранични служители и да е ситуирана отново в Болярово заради мигрантския натиск и сигурността в района.