Четири истории за един змей ерген и четири принцеси, но не принцеси като тези от приказките. Това разказва новият спектакъл „Принцесите и змеят“ по Матилда Машатова на Държавния куклен театър „Георги Митев-Жоро“ в Ямбол. Премиерата му е тази събота, на 2 март.
Змеят си търси подходяща принцеса за съпруга, но за съжаление не успява. Едната е ужасно капризна, втората – ревлива, третата е вече сгодена, а четвъртата е просто неподходяща. Спектакълът носи послание и за малки, и за големи, разказа режисьорът Съби Събев.
„Това е и като поука – съвременните, така наречени принцеси са лишени именно от тези качества, в каквито ги познаваме в тези романтични приказки от миналото, всички онези приказки, които започват с имало едно време“, допълни той.
Приказките на чешката авторка са поставяни многократно у нас, включително и на сцената на ямболския куклен театър, но сега се завръщат под режисурата на Съби Събев. Музиката е дело на Георги Гарчов от група „Грамофон“, а куклите – на Виржиния Давчева.
„Едно заглавие, което се играе от 20 години, най-напред в чешкия театър, също така и в много български театри. Тук, в Ямбол, също е правено от Жоро Митев. Аз също имам няколко варианта, включително драматичен и куклен вариант“, каза още режисьорът.
„След толкова дълго присъствие на българските куклени сцени на това заглавие, все пак това е и една провокация, да бъде решено по един по-нов, по-различен, по-адекватен на времето, в което живеем, начин“, посочи сценографът Виржиния Давчева. 
Спектакълът събира по-младите и по-опитните актьори на ямболския куклен театър. В ролите са Димитър Димитров, Ирина Шумелова и Пламена Пенчева. На сцената се е получила добра творческа синергия помежду им, а представлението е изключително забавно, както за деца, така и за родители, разказаха те.