За честването на Националния празник на България – 3 март на връх Шипка от 20:00 ч. на 2 март до 18:00 ч. на 3 март ще бъде ограничено двупосочното транзитно преминаване на превозни средства през Шипченския проход по път Габрово – връх Шипка – Казанлък, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". 
Транзитният трафик ще се насочва по път през Прохода на Републиката по маршрута: Русе - Велико Търново - Дебелец - Проход на Републиката - Гурково и обратно. 
Шофьорите от област Габрово и пътуващите от северозапад могат да ползват маршрута: Габрово - Трявна - Белица - Вонеща вода - Проход на Републиката и обратно.
За област Стара Загора движението ще преминава към Прохода на Републиката по маршрута: път Калофер - Казанлък - път - Гурково – Проход на Републиката - Велико Търново и обратно, като пренасочването ще става при пътен възел „Мъглиж“.
Ограничението не важи за организирания междуградски автобусен транспорт. За участниците в честването движението на 3 март ще се организира, както следва:
От 6 ч. до 12:30 ч. се осигурява еднопосочно движение на автомобилите от град Габрово и град Казанлък към връх Шипка, като паркирането ще се извършва по разпореждане на органите на Областна дирекция на МВР-Габрово и МВР-Стара Загора; 
От 12:30 ч. до 18:00 ч. автомобилите ще преминават еднопосочно от връх Шипка до град Габрово и град Казанлък.
От Община Габрово съобщават, че институцията е подсигурила организиран транспорт за желаещите да посетят тържествата. Автобусите тръгват от 8:30 часа от площад „Възраждане“ и са до предела на прохода Шипка.