Съвместно учение се състоя днес в Плевен, за да се демонстрира координацията между институции при ситуация за спасяване с хеликоптер на пострадал при катастрофа в труднодостъпна за линейки местност. Участие взеха екипи на Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) "Георги Бенковски", планински спасители от Българския Червен кръст (БЧК), Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" и медици от Университетската болница за активно лечение (УМБАЛ) "Д-р Георги Странски".
Демонстрацията в Изнесения факултет за авиационно образование на ВВВУ "Георги Бенковски" започна с подаване на сигнал за тежка катастрофа като първи на мястото на инцидента се отзоваха пожарникарите. Те загасиха пожар в автомобила и със специализирана техника извадиха пострадалия от купето. На следващ етап от хеликоптер, разположен на тренажора, се спуснаха планински спасители от БЧК. Те обезопасиха пострадалия, екипираха го в специална носилка и го качиха на хеликоптера, за да му бъде оказана медицинска помощ. 
Целта на тези учения е при истински инцидент да имаме подготовката, да можем заедно да работим, така че да се действа бързо в реална обстановка, каза пред журналисти началникът на ВВВУ "Георги Бенковски" бригаден ген. Юлиян Радойски.