Противодействието и неутрализирането на терористични престъпления, начините за идентифициране на терористични клетки, както и разследването и наказателното преследване на финансирането на тероризма са сред основните теми на международен семинар, който и.ф. главен прокурор на България Борислав Сарафов и главният прокурор на Турция Бекир Шахин откриха в Учебната база на прокуратурата в Цигов чарк. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Форумът е част от официално посещение у нас на главния прокурор към Върховния апелативен съд на Република Турция Бекир Шахин и водената от него делегация от магистрати. 
В рамките на семинара ще се обменят добри практики и ще се направи преглед на правната рамка по отношение мерките за противодействие на тероризма и неговото финансиране. Във форума участват магистрати от Върховна прокуратура, следователи от Национална следствена служба, представители на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и прокурори от Република Турция.
В рамките на своята визита у нас турският главен прокурор Бекир Шахин ще проведе срещи с представители на съдебната власт, МВР и службите за сигурност. 
Шахин е на посещение в България в отговор на визитата на делегация на българската прокуратура, водена от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, в Анкара през миналата година. Тогава председателят на Касационния съд на Турция Мехмет Акарджа се срещна със Сарафов и с министъра на вътрешните работи на България Калин Стоянов. По време на разговорите бяха обсъдени въпроси, свързани с международната взаимопомощ в областта на правосъдието и варианти за засилване на сътрудничеството.