Ако днес не беше взето това решение, нямаше да можем да кандидатстваме с нито един блок, заяви по повод приемането на доклада за санирането общинският съветник Бойко Димитров от „Продължаваме промяната – Демократична България“ („Спаси София“) на брифинг в Столичния общински съвет (СОС).
По думите му с приемането на този доклад се дава възможност на районните администрации да подадат документите на етажните собствености за кандидатстване по втория етап на програмата за саниране. Това е този етап, в който вече има 20 % самоучастие на живущите в дадената етажна собственост, обясни Димитров. 
Той посочи, че срокът изтича на 29 февруари и затова е трябвало днес да се гласува докладът. Димитров каза, че документацията от отделната етажна собственост вече е в районната администрация и остава на база това на решение да бъдат официално заведени документите.
Общинският съветник обясни, че дивидентите от това решение са, че още нови блокове в София ще могат да бъдат обновени, да се намалят разходите им за отопление и да се възстановят, и другите системи вътре в блоковете. По думите му бройката на санираните блокове зависи от разполагаемия ресурс, който на национално ниво е около 280 милиона лева, каза Димитров и допълни, че предстои класиране и след като излезе то, ще може да се говори за конкретна бройка.