Митничари откриха близо 74 кг екстази в камион на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Дунав мост" при Русе, съобщиха от митницата. 
Случаят е отпреди три дни. Товарен автомобил с турска регистрация, шофиран от турски гражданин, е спрян за проверка на ГКПП "Дунав мост". Камионът превозвал стоки от Нидерландия за Турция. 
При проверката с мобилна рентгенова система били набелязани зони с подозрителна плътност в предната част на товарното помещение. Там митничарите открили два кашона, в които имало черни полиетиленови пакети с хапчета с различни цветове и неправилна форма. Общото им тегло било 73 635 грама. Извършените полеви тестове за наркотици реагирали положително за екстази.
Окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев съобщи за БТА, че шофьорът е арестуван за 72 часа. Ще бъде поискано съдът да му наложи най-тежката мярка "задържане под стража". На мъжа е повдигнато обвинение за контрабанда на наркотици в особено големи размери. Стойността на задържаното количество екстази е за около 800 000 лева.
За подобно престъпление законът предвижда наказание от 15 до 20 години затвор.