Общинската фондация „Карон Лимен“ - Шабла, спечели проект под надслов „Шабла и птиците“, който включва организирането и провеждането на два фестивала на територията на морската община – „Фестивал на хвърчилата - Шабла 2024“ и „Вятър, птици, море“.
За това съобщават от местната администрация на сайта на общината. Проектът ще се реализира по програма "Създаване 2023" към Националния фонд „Култура“, който осигурява и финансирането в размер на 30 200 лева. Съфинансирането е в размер на 12 960 лева, посочват още от общината.
Във връзка с изпълнението на проекта е подписан договор, като срокът за изпълнение е до декември 2024 година.Познатият на всички вече и превърнал се в любим „Фестивал на хвърчилата“ ще се проведе в рамките на два дни: 31. 08. - 01. 09. 2024 г. (събота и неделя). Събитието ще представи високите художествени умения на пилоти на хвърчила от България и чужбина, които ще демонстрират сложни и атрактивни арт хвърчила под звуците на музикален съпровод.
Зимният фестивал „Вятър, птици, море“ ще се проведе през месец ноември на централния площад в Зеления образователен център и в читалище "Зора" - Шабла. В него са предвидени множество работилници на закрито, конкурси, прожекции на анимационни филми, изложение на местни занаятчии и др.Фестивалите – есенен и зимен, са тематично свързани с миграцията на над 260 вида птици, които прелитат, зимуват или летуват в района на Шабла.Целите на двата фестивала в рамките на проекта е популяризирането на района на Шабла. Предвидено е и заснемането на кратък филм, който да допринесе за достигането до по-широка публика на необятната красота на Северното Черноморие, богатото птиче разнообразие и незасегнатата от човешка дейност природа в региона. 
Със средства по проекти на Национален фонд "Култра" и регионална библиотека "Дора Габе" в Добрич обнови библиотечното пространство и сайта си.