Пенсионер от Самоков е станал жертва на телефонна измама, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР – София. Мъжът е дал всичките си спестявания в размер на 3720 лева и 1150 евро, като е поставил парите в найлонов плик и го закачил на входната врата в двора. Парите са взети от 64- годишен самоковец, който след това е задържан, допълват от полицията. 
Оттам посочват още, че около 13:00 часа вчера жителят на Самоков е потърсил помощ от полицията, като съобщил, че е станал жертва на телефонна измама. Потърпевшият разказал, че около 11:00 часа е получил обаждане от непознат, представил се за „полковник от полицията“. В хода на разговора възрастният мъж бил въведен в заблуждение, че дъщеря му е причинила пътен инцидент и са необходими пари за освобождаването ѝ под гаранция. 
Служители на Районно управление - Самоков изяснили, че парите са били взети от мъж, оттеглил се от адреса с лек автомобил. 
Предприети били оперативно - издирвателни действия, съвместно с криминалисти от ОДМВР-София, в резултат на които съпричастният към измамата бил установен на една от столичните автогари.
64-годишният самоковец е задържан за срок до 24 часа. Той направил пълни самопризнания и предал доброволно отнетата парична сума, посочват още от полицията. 
По случая е образувано досъдебно производство.
От областната полиция пелират да не се дават пари на непознати. При получаването на подобно обаждане запазете  хладнокръвие и незабавно потърсете контакт с вашите близки и проверете дали казаното по телефона отговаря на истината, съветват от полицията. 
Сред съветите са и гражданите да се свържат с телефон 112, да сигнализират в най – близкото управление на МВР или да съобщят на кмета на населеното място.
През последните месеци се наблюдава засилен трафик на измамни обаждания по телефона, отчете на 12 февруари МВР.