Европейските избори са най-голямото предизвикателство, пред което сме изправени. Това заяви Греъм Уотсън, дългогодишен лидер на европейските либерали пред делегатите от XI-та Национална конференция на ДПС. Той посочи, че в цяла Европа либералите ще работят под лидерството на Илхан Кючюк, за да може европейските избори да са успешни за либерализма в Европа. 
Пред делегатите говори и Хакима ел Хаите, президент на Либералния интернационал. Необходими са ни повече лидери, които пренасят този дух на диалогичност и заедност в света, заяви Хаите. Знаем огромната роля на ДПС за подкрепа на малцинствата, защита на демокрацията, човешките права и върховенството на закона, борба за социална справедливост. Вие не само служите на българите, вие сте вдъхновяващ модел за този свят, в който искаме да живеем и утре, свят, в който дипломацията, мултикултурализмът, разбирателството, диалогът, приемането на всички религии ще бъдат стълбовете на мирния свят, който искаме да изградим. Вие трябва да се гордеете, че защитавате и оформяте политиките на Европа, обърна се тя към делегатите на конференцията. ДПС е в самото сърце на международната политика, това се вижда от всички гости, които са днес тук, каза още Хакима ел Хаите. 
Видеообръщение към делегатите на конференцията бе отправено и от турския президент Реджеп Ердоган. "Обръщаме особено внимание на развитието на отношенията между Турция и България. Стремим се да подобрим отношенията си във всички области. Вярвам, че това е в интерес на двете страни", изтъкна Ердоган във видеобръщението. 
Поздравителен адрес бе прочетен от Симеон Сакскобургготски, министър- председател в пероида 2001 г.- 2005 г. В него се изтъква, че ДПС е градивен, предвидим и стабилен партньор и се отбелязва успешното сътрудничество между НДСВ и ДПС в Либералния интернационал. 
Даниел Митов, заместник-председател на ГЕРБ, поднесе благопожелания за успешна работа от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и председателя на СДС Румен Христов. 
В словото си Митов отбеляза ролята на ДПС в прехода към демокрацията, членството на България в НАТО и ЕС. Докато преминаваме през сложностите на политическия пейзаж е важно да помним, че стабилността не означава пазене на властови ресурс, а е въпрос на създаване на климат, в който гласовете на всички граждани се чуват и уважават, независимо от политическите им възприятия и симпатии, заяви Митов. 
По думите му с наближаването на изборите за Европейски парламент необходимостта от сътрудничество между консервативните и либерални партии превъзхожда идеологическите различия. Митов визира опасността, която представляват съвременните авторитарни режими. 
Необходимостта от единство между разнообразните политически философии никога не е била по-належаща, защото тези философии съществуват в условията на единна демократична рамка. Митов посочи, че в този преломен момент битката се премества от партийните дебати към колективната защита на свободите и ценностите, с които демокрациите просперират от векове и посочи, че именно това е моментът, в който консервативните и либералните партии трябва да са готови за общо действие, тъй като само чрез такова единство можем да бъде защитена демокрацията.