Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че ще заличи Туитър, след като редица анонимни аудиозаписи, публикувани в социалната мрежа, показаха корупцията в близкото му обкръжение.

"Ние ще заличим Туитър. Не ме интересува какво казва международната общност", заяви премиерът на предизборен митинг в западната провинция Бурса. "Те ще видят силата на турската република", допълни той.

По-рано този месец Ердоган предупреди, че правителството му може да забрани популярните социални мрежи Ю Тюб и Фейсбук след местните избори на 30 март, което предизвика безпокойството на САЩ.

Ердоган, който е премиер на Турция от 2003 г., е подложен на нарастващо напрежение след като изтекли аудиозаписи показаха, че той е бил замесен в корупция, а други го представят като човек, който се меси в бизнес сделки, съдебни дела и отразяване в медиите. Ердоган нарече повечето записи "долни фалшификати", създадени от опонентите му.

Правителството му беше разтърсено от голям корупционен скандал през декември, в който бяха замесени десетки хора от близкия бизнес и политически кръг на премиера.