Русия публикува собствен списък със санкции срещу високопоставени американски представители веднага след обявяването от американския президент Барак Обама на нови санкции срещу Москва.

"Нека няма никакво съмнение – на всяко враждебно действие ние ще отговорим по адекватен начин", предупреди министерството на външните работи в комюнике. "Ние не преставахме да предупреждаваме, че използването на санкции е нож с две остриета и ще засегне самите САЩ като бумеранг", допълни министерството. То допълни, че подобен начин на действия е контрапродуктивен.

Руският списък включва деветима души, на които е наложена забрана за влизане в Русия. В него влизат трима съветници на Обама – Каролин Аткинсън, Даниел Пфайфър и Бенджамин Роудс. Лидерът на демократите Хари Рийд и лидерът на консерваторите в Камарата на представителите Джон Бейнър, председателят на Комисията по външна политика в Сената Робърт Менендес и консервативният сенатор Джон Маккейн, сенаторката от Демократическата партия Мери Лендрю и сенаторът Даниел Коутс също са сред санкционираните.

Списъкът беше публикуван малко след като Обама обяви налагането на санкции на още 20 високопоставени руски представители и на банка Россия. Няколко часа преди това Думата (долната камара на руския парламент) ратифицира договора за присъединяването на Крим към Русия.