Община Свищов обяви ученически конкурс за есе, организиран в памет на дванадесетте деца от община Свищов, загубили живота си във водите на река Лим преди 20 години. Това съобщиха от общинския пресцентър.
Оттам посочиха, че в състезанието могат да участват ученици от 8 до 12 клас, а изборът е между две теми -  „Безопасността на пътя - отговорност на малки и големи“ и „ Няма нищо по-опасно от пълната безопасност“.
Сред изискванията са изразяване на лична позиция, провокирана от поставения проблем, използване на подходящи стилно-езикови средства аргументация, прилагане на лексикална, граматична, правописна и пунктуационната норма. Обемът на творбите трябва да е до две стандартни печатни страници в текстови файл. Всеки участник има право да участва само с една творба.
Есетата се изпращат на имейл: [email protected] под формата на прикачен файл. Срокът за участие е до 22 март 2024 година. Наградените автори ще представят своите творби на специално събитие, което ще се проведе на 9 април 2024 година.
Предложените есета ще бъдат оценявани от компетентна комисия. Ще бъдат отличени класираните участници от първо до трето място, а по преценка на организаторите могат да бъдат връчени допълнителни награди.
В момента в Свищов протича и деветнадесетото издание на Националния конкурс-изложба за детска рисунка "Три звездички", който се организира ежегодно в памет на Боряна Петкова, Женя Ангелова и Светослава Пантелеева, и всички деца, трагично загинали край река Лим през 2004 година. Крайният срок е до 25 март тази година.