Невена Зартова, бивш ръководител на Софийската районна прокуратура, заяви, че не отговаря на истината твърдението, че е осъществявала "чадър" над Мартин Божанов. Тя посочи това по време на изслушване във временната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов.
Бившите заместници на Зартова - Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова-Дамянова и Тодор Куюмджиев, също дойдоха да бъдат изслушани в комисията.
Невена Зартова отбеляза, че не разбира защо името ѝ е било замесено в случая на гръцки граждани, които твърдят, че им е оказван натиск от групата около Божанов. „Допускам, че спрямо тях действително е осъществен рекет, изнудване, с или паралелно с участието на Божанов, Атанасов и може би и други адвокати“, добави тя.
Зартова посочи, че не познава двамата гръцки граждани - Анастасиос Дикос и Йоаким Каламарис. Те присъстват на заседанието, тъй като ще бъдат изслушани относно публично изнесени факти и обстоятелства за оказван натиск от Мартин Божанов и групата около него.
Във връзка с подадените оставки от заместниците ѝ, които се разграничават от нейните действия, Невена Зартова посочи, че знае, че те са били принудени. Зартова постави въпроса, че ако нейните колеги като заместник административни ръководители могат да бъдат принудени, какво друго би се случило с други прокурори.
Четиримата бивши заместници след това отрекоха твърдението, че са били принудени. Те посочиха, че заедно с Невена Зартова са обсъждали да си подадат оставките, след това всеки е имал няколко дни да си помисли. Четиримата обясниха, че са изчакали дали техният ръководител ще си подаде оставката, но това не се е случило. Впоследствие те са си подали вкупом оставката. Обяснението им е, че са предприели това действие заради натрупано напрежение в районната прокуратура заради няколко поредни проверки на работата на прокурорите.
По-рано днес в комисията бе изслушана съдия Владислава Цариградска.
БТА припомня, че Мартин Божанов беше убит в София на 31 януари. От прокуратурата влязоха в частен клуб SS в столичния квартал “Гео Милев”, свързван с Божанов. По време на обиските са били иззети компютри и различни материални носители на информация. Прокуратурата проверява дали в клуба са членували магистрати, както дали и защо са ходили там. В момента се води досъдебно производство за организирана престъпна група, част от която е Божанов, създадена с цел оказване на натиск на магистрати, имотни измами и пране на пари. Стана известно и че Мартин Божанов е сменил цифри от ЕГН-то си, както и фамилното си име. В парламента беше създадена временна парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Божанов.