В навечерието на Националния празник на Република България - 3 март, в малката изложбена зала на Регионалния исторически музей в Стара Загора беше открита гостуващата изложба „За честта и славата на България“. Експозицията представя ордени от фондовете на Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян, събирана и обогатявана в продължение на десетилетия.
„През 1988 година в Историческия музей в Смолян постъпва много голямо дарение от о.з. полк. Райчо Пеев Харбалиев, който е роден в Смолян. Несбъднатата му мечта да стане художник и архитект, го подтиква да събира най-различни отличия. В един момент той се превръща в един от най-големите колекционери в страната. Чрез фонд „13 века България“ дарението постъпва в музея, като наброява близо 4000 предмета“, разказа пред БТА Донка Симеонова, уредник „Връзки с обществеността“ в РИМ „Стою Шишков“- Смолян.
Тя посочи, че близо 4 млн. български и чуждестранни граждани са наградени с тези отличия като ролята им да се връчват за заслуги в името на страната остава неизменна и в бъдеще.
В изложбата, представена в Стара Загора, са включени 142 автентични образци на ордени, знаци, почетни звания и медали. Отличията са разделени в две основни групи - монархическа наградна система от 1878 г. до 1944 г. и отличията от наградната система на Н.Р. България от 1944 г. до 1991.