Окръжният съд в Търговище взе мярка за неотклонение „задържане под стража“, по отношение на Х. Х. 
Както БТА съобщи по-рано, на него му е повдигнато обвинение по чл. 321, ал. 3, пр. 2 и пр. 14, т. 1 от Наказателния кодекс за това, че в периода от началото на 2019 г. до момента е ръководил организирана престъпна група в Омуртаг и на територията на общината с цел извършване на престъпления по чл. 282 (Престъпления по служба) от Наказателния кодекс, за които е предвидено наказание „лишаване от свобода” повече от три години, съобщи говорителят на институцията Десислава Здравкова.
Групата е създадена с користна цел и в нея участват длъжностни лица.
Делото започна следобед и премина при закрити врата, заради наличие на класифицирана информация. До решението се стигна след четиричасово заседание. 
Според искането, внесено от Софийска градска прокуратура, е налице „трайно сдружение”, три или повече лица да вършат съгласувано престъпления. Трайността произтича от данните за времето на продължителност на съществуването и продължаваща усложнена престъпна дейност на три лица при липса на основание да бъде определена тази дейност като инцидентна.
Съдът счита, че представените медицински документи  от защитата (за  хипертония и захарен диабет) не дават основание да се счита, че обвиняемият страда от заболявания, несъвместими с изпълнение на мярката за неотклонение „задържане под стража”. 
Съдът, като взе предвид изключително високата обществена опасност на деянието, реалната опасност обвиняемият да се укрие или извърши друго престъпление, а събраните многобройни доказателства сочат, че обвиняемият е най-малкото съпричастен в извършване на престъплението, прецени искането за правилно, обосновано и законосъобразно и постанови мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на Х. Х.
Определението на Окръжния съд в Търговище подлежи на обжалване и протест в тридневен срок пред Апелативен съд – Варна. При обжалване делото е насрочено за 5 март 2024 г., вторник.