Президентът Росен Плевнелиев назначи членове на Централната избирателна комисия. При назначаване на членовете на ЦИК държавният глава спази принципа за запазване на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции и назначи

по един член на ЦИК, номиниран от „Атака" и ДПС, петима, номинирани от Коалиция за България, и шестима, номинирани от ГЕРБ,

се посочва в съобщението на прессекретариата на държавния глава.

В съответствие с Изборния кодекс двама от назначените членове на ЦИК са номинирани от партии и коалиции, които не са представени в НС, но имат представителство в Европейския парламент - един от НДСВ и един от Синята коалиция.

„Ръководството на ЦИК не е отделен и обособен държавен орган. Всички членове на ЦИК имат равен глас, ръководството не заседава отделно и не гласува отделно, а гласът им е равен на гласа на всеки друг член. Изборният кодекс предвижда, че нито една партия или коалиция не трябва да има мнозинство в Комисията", се казва още в съобщението на прессекретариата.

Лидерът на ДПС Лютви Местан обвини президента в грешни изчисления на пропорциите на партиите в състава на ЦИК.

Президентът взе едно място от ДПС, за да го даде на ГЕРБ, каза Местан. Ще информирам с нарочно писмо още утре целия дипломатически корпус за действията на държавния глава. Мисля, че българското общество, не само членовете и симпатизантите на ДПС, трябва да получат ясен отговор от държавния глава, закани се Местан.

Зам.-председателят на парламента Мая Манолова поиска президентът да си преразгледа указа.

В кулоарите на парламента тя допълни, че държавният глава грубо нарушава законите. Според Манолова няма проблем ЦИК да работи и в състава, избран днес.

Президентът издаде указа си днес, докато в парламента течаха дебати по избор на ръководство на ЦИК.

Депутатите избраха единодушно за председател на ЦИК Ивилина Алексиева. Преди това народните избраници отхвърлиха предложението на ГЕРБ за шефското място - Маргарита Златарева. За главен секретар беше избрана предложената от ДПС Севинч Солакова. Парламентът избра предложението на „Атака" за замeстник-председател на ЦИК да бъде назначена Мария Мусорлиева.

Депутатите отхвърлиха предложената от опозицията Златарева и за замeстник-председателското място. Въпреки поисканото от ГЕРБ прегласуване и призива емоциите да бъдат овладени, а ръководството да бъде избрано, това не се случи. Ситуацията доведе до нов скандал, а депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарната зала.