През 2022 г. 923 зависими или злоупотребявали с наркотици са били включени в програмите за психо-социална рехабилитация в София и в страната. Това казаха за БТА от пресслужбакта на Министерството на здравеопазването. Данните за 2023 г. за програмите за психо-социална рехабилитация за лица, които злоупотребяват с или са зависими от наркотични вещества, ще бъдат окончателно събрани до 15 февруари тази година.
Лицензирани центрове, работещи по програми за психо-социална рехабилитация на зависими, има в София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Русе, Габрово, Ямбол и Добрич, показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Резидентните програми в София се изпълняват от Център за социална работа „Феникс“, Терапевтична общност „Ново начало“, Терапевтична общност за тинейджъри „Трамплин“ и „Център Жива“ ООД. Резидентната програма в Ямбол се изпълнява от сдружение „Билани“. По резидентна програма във Варна работят „Ренесанс Интер“ ООД, сдружение „Отвори очи“, „Промяната е Живот“ ООД и сдружение „Асоциация за превенция и работа със зависимостите – Само днес“. Резидентна програма за психо-социална рехабилитация на зависими хора има и в Габрово, като по нея работи фондация „Общност в помощ на зависимите“. Резидентната програма в Добрич се изпълнява от фондация „Международна психотерапевтична асоциация СВОБОДА“, показват още данните на НЦОЗА.
По нерезидентна програма за психо-социалната рехабилитация на зависими хора в София работят сдружение „АРЗ Солидарност“ и Държавна психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм. Нерезидентна програма се изпълнява и във Варна от сдружение „Отвори очи“, в Габрово – от фондация „Общност в помощ на зависимите“, в Добрич - от Център за психично здраве „Д-р П.Станчев – Добрич“ ЕООД, в Русе – от „Център за психично здраве - Русе“ ЕООД, във Велико Търново – от „Център за психично здраве – Велико Търново“ ЕООД и в Пловдив – от „Център за психично здраве – Пловдив“ ЕООД.