С наложени наказания приключи дело на Районна прокуратура (РП) – Видин за престъпление, извършено от двама граждани на Германия на граничния контролно-пропускателен пункт „Дунав мост 2“ при Видин – Калафат, съобщиха от Апелативна прокуратура - София.
На 29 декември м.г. двамата обвиняеми са направили опит да преведат през границата на страната от България в Румъния двама сирийски граждани без разрешение на надлежните органи на властта. За целта е използван лек автомобил с германски регистрационен номер. Деянието е останало недовършено поради намеса на служители от Граничното полицейско управление и задържането на нарушителите, уточниха от прокуратурата.
Обвиняемите са се признали за виновни и са сключили споразумение с Районна прокуратура – Видин. С определение на съда са им наложени наказания по 18 месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок, които имат последиците на влезли в сила присъди. 
БТА припомня, че по данни на МВР граничните полицаи у нас са предотвратили близо 180 хил. опита на мигранти да влязат незаконно в България през миналата година.