Руската дума ратифицира договора за присъединяването на Крим към Русия, който беше подписан във вторник от президента Владимир Путин и проруските лидери на полуострова.

За ратификацията гласуваха 443 депутати, а само един беше против. Така депутатите приеха конституционен закон за присъединяването на Крим към територията на Русия.

Гласуването на долната камара беше предпоследната законодателна пречка за договора за присъединяваме. "Аз подкрепям всички – Русия, Украйна и Беларус да бъдат заедно, но смятам, че гласуването, което се проведе днес, е крачка в обратна посока", каза депутатът от "Справедлива Русия" Иля Пономарьов, който гласува против. "Днес Русия направи огромна грешка, която може да се окаже трагична както за братските народи на Русия и Украйна, така и за цялото славянско единство и цялата система на международни отношения. Бъдещите поколения ще плащат за грешките, които се правят сега", обясни той.

Пономарьов каза, че не се противопоставя на идеята, но подчерта, че процесът се е случил твърде бързо. Според него след признаването на независимостта на Крим е трябвало да се изчака малко, за да се успокоят нещата и всички да се убедят, че Русия не проявява агресия. "След това трябва да се направи следващата крачка", убеден е депутатът.