Три германски кораба преминават Ламанша посред бял ден на 12 февруари 1942 г. и предизвикват защитна реакция от британските военновъздушни сили и флотата. Германската нацистка акцията е известна под названието "Операция Цербер”, във Великобритания тя е известна като “Пробивът на канала”.
Трите германски бойни кораба са базирани в Брест. Това са “Шарнхорст”, “Гнайзенау” и “Принц Ойген”, е отбелязано на сайта, разказващ историята на британското летище Манстън в Кент. Самолети от неговата база участват в операцията на 12 февруари преди 82 г.
Германската ескадра тръгва от Брест в късните часове на 11 февруари и преминава през Ламанша, съпроводена от патрулни кораби, освен това е и защитавана от военновъздушни сили. Те са незабелязани докато не достигат Дувърския проток. При откриването им, като отговор в Англия се задейства т.нар. "Операция Фулър", чиято цел е чрез комбинирани морски и въздушни действия да бъдат унищожени или извадени от строя флагманите на германската флота. Битката между военновъздушните и военоморските сили на Великобритания и Германия продължава през целия 12 февруари. Въпреки това трите нацистки кораба преминават Ламанша, някои от тях са повредени едва в Северно море от разпръснатите там мини. Те обаче успяват да достигнат до родни води. Загуби и щети има и от британска, и от германска страна в тази битка. 
Ето какво пази в своя архив БТА от случилото се в Ламанша на 12 февруари 1942 г. Информациите са от “Български бюлетин”:
Берлин, 13 февруари 1942 г. /ГТА/ Германската телеграфна агенция узнава от меродавен източник, че германски бойни кръстосвачи преминали Ламанша на 12 февруари. Силни неприятелски бойни ята се опитали да нападнат германските морски единици, които били охранявани от силни ята от германските въздушни сили. Завързали се ожесточени въздушни сражения, по време на които били свалени 43 английски самолета, докато германските въздушни сили загубили само седем. Освен това, един английски разрушител бил потопен и един друг - подпален.
***
Главна квартира на фюрера, 13 февруари 1942 г. /ГТА/ Върховното командване на германските въздушни сили съобщава:(...)През деня на 12 февруари по време на действия, предприети от германски морски сили, те се срещнаха с английски морски сили в Ламанша и в западната част на Северно море. Германската ескадра, командвана от вицеадмирал Килиакс и състояща се от линейните кораби "Шарнхорст" и "Гнайзенау” и от кръстосвача "Принц Ойген“, потопила, според получените досега сведения, един английски разрушител и подпалила един друг английски разрушител. Силните английски бойни ята, които нападнаха германските кораби, бяха отблъснати, като понесоха тежки загуби. Само един германски торпильор бе леко повреден от една самолетна бомба. Един патрулен кораб потъна, след като свали неприятелския самолет, който го нападна.Действията на нашите морски сили бяха подкрепени от силни бойни ята, под командването на маршал Сперле. Според получените досега сведения загубите на неприятелските въздушни сили възлизат на 43 самолета, повечето от които свалени от германските изтребители. Другите неприятелски самолети са свалени от противовъздушната отбрана на морските единици и на въздухоплаването. По време на тия ожесточени въздушни сражения ние загубихме седем самолета.Над южния английски бряг германски бойни самолети, действащи от много малка височина, хвърлиха бомби от голям калибър над пристанищни съоръжения и летища.
***
Берлин, 13 февруари 1942 г. /ГТА/ В берлинските военни среди бе окачествено днес на обяд пред представителите на печата като "съвсем безсмислено” назоваването "Голямата морска битка край Дувър", което английското радио дава на преминаването на Ламанша от германски линейни кораби през вчерашния ден, тъй като това название, както се заявява в Берлин, е още по-малко оправдателно, понеже не се касае за морска битка, а за въздушна битка. Узнава се, че между 43-те самолета, които англичаните загубиха в тая битка, се намирали също и бойни самолети, самолети-торпильори и изтребители.В берлинските политически среди тая битка се сравнява със загубата на английските линейни кораби "Принц оф Уелс" и "Рипълс", потопени от самолети на японските флотски въздушни сили, когато се отправяха към източния бряг на Малакския полуостров. Напротив, вчера германски линейни кораби преминаха Ламанша всред бял ден и тежки удари бяха нанесени при тоя случай на английското въздухоплаване. 
***
Берлин, 13 февруари 1942 г. /ГТА/ Във връзка с действията на германските морски единици в Ламанша и в западната част на Северно море, за които бе съобщено от върховното командване на германските въоръжени сили, на Германската телеграфна агенция съобщават от меродавен източник, че линейните кораби "Шарнхорст" и Гнайзенау", които влязоха в допир с английски морски единици, бяха обявени за потопени или извадени от строя от г-н Чърчил още през септември 1939 г. През време на похода в Норвегия, двата линейни кораба подкрепиха с действията си в северната част на Атлантическия океан германските десанти в Нарвик и в Трондхайм, като повредиха и принудиха да промени курса си английския боен кръстосвач "Ринаун” в морските сражения край островите Лофотен. 
***
Берлин, 13 февруари 1942 г. /ГТА/ ГТА узнава следните подробности във връзка с днешното комюнике на германските въоръжени сили:Главната точка на днешното комюнике е съобщението за въздушно-морското сражение, което се водило вчера в Ламанша и в западната част на Северно море, между германски въздушни и морски сили и части от британската флота и от британските въздушни сили. От това сражение се вижда, че британците са загубили миналото си влияние и господство дори и в областта на Ламанша. Трябва да се очаква, че британските окончателни загуби ще надминат съобщените досега 43 самолети. Този голям резултат доказва отново голямото превъзходство на германските въздушни сили и на германската бойна флота, превъзходство, което не зависи ни най-малко от мястото, където се води сражението. Британското господство отива към своя залез не само на изток, но и в областта, която се намира под прякото влияние на Великобритания.Германските въздушни сили са били много дейни и на източния фронт, над Средиземно море и в Северна Африка.
***
Берлин, 13 февруари 1942 г. /ГТА/ Освен победоносното действие на германските въздушни сили при въздушното сражение над Ламанша, многочислени ята от германски бойни самолети нападнали през вчерашния ден британски летища в югозападна Англия и разрушили при полети от много ниско, хангари и военни лагери. Те засегнали пристанищни съоръжения в Торки с тежки бомби и нанесли няколко точни удара над военни съоръжения в Ексмут. Блокове от къщи били разрушени.
***
Главна квартира на Фюрера, 14 февруари 1942 г. /ГТА/ Върховното командване на германските въоръжени сили съобщава:...По време на морската битка, която се води на 12 февруари през деня в източната част на Ламанша, германски разрушители и бързи торпедни лодки нападнаха английски бързи торпедни лодки, две от които бяха потопени. Един кораб-чистач на мини спаси 35 германски моряка, от екипажа на германския патрулен кораб, който е единствената германска загуба, претърпяна през време на тия сражения.
***
Стокхолм, 14 февруари 1942 г. /ГТА/ В. "Ивнинг Стандарт", в една статия върху морската и въздушна битка около Дувър, поставя следния въпрос: Как е възможно британското въздухоплаване да не е могло да спечели по-значителни успехи?Въпреки хвърления в боя грамаден брой самолети от всякакъв вид, отбелязва вестникът, въздушните нападения са били толкова безуспешни, както и опитите за нападение на торпильорите. Вестникът поставя въпроса защо английските торпили са се показали по-малко ефикасни от японските торпили в Тайландското море и защо торпилите, които, засегнали германските кораби, не успели да ги потопят.В. "Ивнинг Нюз” заявява, че когато британски кораби са били засегнати от неприятелски торпили, в повечето случаи те потъвали, тъй както бе констатирано в случаите с "Рипълс" и "Принц оф Уелс”. Английските самолети, както изглежда, не са в състояние да добиват задоволителни резултати срещу неприятелските сили. Германците, предизвикаха британското въздухоплаване и минаха протока всред бял ден.Вестникът изтъква по-нататък, че през последно, време се отбелязва такава серия от зле направени сметки, че последният факт не може вече да се отрича с празни думи. Безполезно би било г-н Чърчил да заяви още веднъж: "Аз съм отговорен за това", без да се предприеме каквото и да било, за да се променят стратегическите начини на действие.Безспорен факт е, че британската стратегия е била до сега безсмислена, като се има предвид, че събитията доказват, че е невъзможно да се парализира германската оръжейна индустрия, въпреки претенциите, че английското въздухоплаване се е подготвило специално за тая задача.В заключение вестникът пита дали Великобритания не е дори толкова силна, че да може да поддържа въздушното си господство над Ламанша, господство, за което се говори от много месеци насам. /БТА/
***
Берлин, 14 февруари 1942 г. /ГТА/ ГТА узнава следните подробности във връзка с днешното комюнике на германските въоръжени сили:При въздушно-морското сражение в Ламанша, в източния изход на протока са се срещнали германски контраторпильори и бързоходни лодки с британски бързоходни лодки, при което две от последните били потопени с преки удари. Германски контраторпильори, бързоходни лодки, миночистачи и стражеви кораби свалили 10 самолета от британските въздушни сили, които се намесили в сражението безуспешно. Британската военна флота загубила всичко два разрушителя.
***
Стокхолм, 14 февруари 1942 г. /ГТА/ Агенция Ройтер съобщава, че въздушно-морското сражение в Ламанша щяло да бъде подложено на дисциплинарно следствие и резултатът от това следствие щял да бъде проверен от върховните власти, ако се наложело това.
***
Амстердам, 14 февруари 1942 г. /ГТА/ От едно съобщение на британската осведомителна служба се разбира, че нито един от самолетите от типа ”Свордфиш", които взели участие в сражението в Ламанша, не се завърнал в базата си.
***
Главна квартира на Фюрера, 15 февруари 1942 г. /ГТА/ Върховното командване на германските въоръжени сили съобщава:...Загубите претърпени от английските въздушни сили при въздушно-морското сражение в Ламанша на 12 февруари възлизат на 49 самолета. При тия въздушни сражения трябва да са смятат също за унищожени други 13 неприятелски самолета. Въздушните ята, водени от генерала от въздухоплаването Кьолер и от полковник Галанд и командвани от маршал Шперле, се особено отличиха при тия сражения.
***
Берлин, 15 февруари 1942 г. /ГТА/ ГТА узнава от военен източник следните допълнителни данни към днешното комюнике на главната квартира: Британската военна флота, чиято негодност - показана при минаването на германската флота през Ламанша - бе открито призната в Лондон, е претърпяла чувствителни нови загуби вследствие на едно смело действие на германските въздушни сили. В Средиземно море са били повредени от бомби хвърлени от германски самолети два кръстосвача и два разрушителя от британската флота, а близо до Малта бил потопен един английски кораб от патрулната служба.
***
Берлин, 16 февруари 1942 г. /ГТА/ Краят на похода в Малайския полуостров с капитулирането на Сингапур и битката в Ламанша се коментират от тазсутрешните германски вестници, които отбелязват, че Англия е загубила ролята си на световна морска сила.В. ”Фьолкишер Беобахтер" пише: “Докато една дълбока горчивина проличава всред английското обществено мнение поради неуспеха в Ламанша, който се смята като унижение и докато cе отправят остри нападки към любителското водене на войната от страна на г-н Чърчил, ето че сега пристига ново съобщение за поражение от Източна Азия: "английските войски капитулираха в Сингапур". С това последният опит на английската пропаганда, за да cе заблуди английския народ, с фантастични описания за водени битки, пропадна".Под заглавието "Един призрак изчезна”, в. "Цвьолф Ур Блат" пише: "Мечтата и илюзията, че Англия господства над моретата, се изпариха пред собствените ѝ брегове. В Джохорския пролив и в Ламанша една нова стратегия печели неочаквани успехи. И това става именно на морския шир, който Англия смяташе, че си е осигурила завинаги”.
***
Стокхолм, 16 февруари 1942 г. /ГТА/ Английското радио отбелязва при предаване на баланса за последните военни събития, че можело да се говори за "един мрачен край на седмицата". Нямало отдих между смущението от битката в Ламанша и сериозните съобщения от Сингапур. Идната седмица правителството ще са намери пред една Камара, разположена да прави критики. Двата неуспеха в Сингапур и в Ламанш означавали, че атмосферата в Камарата е много нажежена и че тя отражава общественото мнение. Много зависело от обясненията, които г-н Чърчил ще може да даде по битката в Ламанша. Камарата на общините щяла да поиска да узнае защо не е било отдадено повече внимание на отбраната на Сингапур от към Малака. Г-н Чърчил ще срещне в Камарата на общините две ясно определени критики: едната ще повтори искането за съставянето на малък военен кабинет без министерска отговорност и другата ще отправи позив към г-н Чърчил да раздели двете си длъжности - на министър-председател и на министър на отбраната. От него ще се поиска да повери на друго лице народната отбрана, а той да запази общото ръководство на войната.