Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел разговаря на „четири очи“ със своя египетски колега Самех Шукри в Министерството на външните работи на Египет.
По-рано днес тя пристигна, заедно с ръководената от нея делегация, в Новата административна столица на Египет, където беше направена опознавателна обиколка. Вицепремиерът и външен министър беше посрещната от дипломат номер едно на Египет Самех Шукри. След това тя се срещна с министър-председателя на Египет Мустафа Мадбули.
Новата административна столица на Египет се намира на около 45 километра от Кайро. В нея са разположени около 30 министерства, парламент, агенции, посолства. 
Египетските власти обявиха преметването на държавните институции в новата административна столица през лятото на 2023 г. Строителството й започна през 2015 г., а общата й площ е 700 кв. км. Планирани са двадесет жилищни комплекса, в които се очаква да живеят 6.5 млн. души.
Целта на проекта е да се облекчи трафикът в столицата Кайро, където живеят около 22 млн. души.
Част от водената от Мария Габриел делегация са Тодор Тагарев, министър на отбраната, Георги Гвоздейков, министър на транспорта и съобщенията, Богдан Богданов, министър на икономиката и индустрията, Милена Стойчева, министър на иновациите и растежа, и Румен Радев, министър на енергетиката. 
В рамките на визитата ще се проведе и първото заседание на Съвместната комисия за сътрудничество, председателствана от министрите на външните работи на двете държави. Комисията е сформирана с подписване на споразумение между двете страни през 2018г.
Също така се очаква да бъдат подписани редица двустранни меморандуми в областта на енергетиката, обраната, транспортът. По-късно през деня е предвидена и среща с българската общност.