Какъв е профилът на Петко Петков от Лясковец, който стреля по спецченгета, уби един и рани трима, каза пред TV7 графологът с 20-годишен стаж Сашо Атанасов, изследвайки две негови писма до бившия главен прокурор Борис Велчев. Макар и да не се ангажира с пълен психологичен профил на автора на тези писма, Атанасов се опита да разтълкува някои важни признаци в почерка.
Формата на буквите и в двете писма навява на мисълта, че авторът по-скоро е жена. Така може да се окаже, че писмата са писани от майката Стефанка.

Много важен е и размерът на буквите. Очевидно е, че авторът на писмото пише с много едър почерк. В конкретния случай едрите букви са съчетани с бавно изписване. По думите на Атанасов това означава, че лицето по принцип е себелюбиво, стига до егоцентризъм и най-важното – до безразличие към околните. Насочено е към себе си прекалено силно, има и известна интровертност, както и затвореност и безразличие към обкръжаващия го свят.

Освен големите букви, притеснителни са и огромните разстояния между думите. Това според графолога говори за страхливост и невъзможност да се направи самооценка за собствените сили и възможности.

Очевидно е, че текстовете са написани със старание, но липсва индивидуалност на автора. По думите на Атанасов не е нормално на такава зряла възраст да се пише с почерк, отговарящ на правилата за правопис, които усвояваме до 6-7 клас. В повечето случаи адаптираме тези правила към собствения си стил.

Отделни елементи от букви също издават голяма част от характера и емоционалното състояние на човека. Най-силно това личи от буквата "д", която е изписана по различен начин в двата текста. В жалбата до прокуратурата тя е изписана с подчертана средна част на буквата и изявена долна част. Според Атанасов това означава, че прекалено много се задълбава в личен план. Буквата "д" е почти два пъти изписана със завъртулки, както е изписана и буквата "ъ". Т.е. употребява се излишен разход на енергия. Това говори за зацикленост и излишни движения при осъществяването на някои неща, дори и в ежедневието.

Според графолога двете писма са дело на един човек, а почеркът несъмнено говори за проблемен характер на автора – независимо дали е мъж или жена.