Българските учени създават богата селекция от сортове лози с повишена устойчивост на стресови фактори, разказа за БТА проф. Мирослав Иванов, преподавател в катедра "Растениевъдство" в Техническия университет във Варна, който работи и в Института по лозарство и винарство в Плевен. По думите му тази селекция осигурява потенциал за бъдещото развитие на сектора. Акцент в работата на учените е подобряването на устойчивостта на сортовете както срещу ниски зимни температури, така и срещу основните болести.
Имаме създадени сортове - и десертни, и винени, подходящи за биоземеделие, допълни Иванов. Той подчерта, че биопроизводство не може да се прави с неподходящи сортове и без предварителни познания. Като проблем за бранша той изтъкна, че не се упражнява достатъчно контрол и не винаги се спазват изискванията. Ако преди години, за да се създаде нови масив, трябваше да има позиция и на научен работник, днес се стига до парадокси да се засаждат трайни насаждения на неподходящи места и да се имплантират системи за капково напояване в райони, където по принцип има дефицит на вода, обясни Иванов. Той уточни, че по тези теми би трябвало и браншовите организации да излязат с ясни позиции.
Селекцията и хибридизацията е много сложен процес, защото трябва да се познават качествата на изходните родителски форми, разказа още ученият. По думите му нашите специалисти работят в посока кръстосване на междувидови хибриди с европейска лоза. Създали сме генофонд от сортове, на които трябва да се даде приоритет в бъдеще, каза Иванов. И подчерта, че в работата си родните учени не ползват ГМО, а работят с методите на класическо кръстосване – процес по-бавен и труден, но без да никакви рискове за хората.
Проф. Иванов днес бе сред гостите на зарязването на лозовия масив в Техническия университет. Поздрав по случай празника отправи ректорът на учебното заведение проф. Драгомир Пламенов. Той посочи, че зарязването на лозята вече е 11-годишна традиция. По думите му в университета се възстановява и конкурсът за домашно вино, в който участват преподаватели, служители и докторанти от университета. Надпреварата бе прекъсната заради пандемията, но тази година отново се провежда, като за участие са подадени 41 проби.