Уникална снимка, запечатала повратната точка, маркирала края на кариерата на матадора Алваро Mунеро обиколи за часове интернет и предизвика вълна от емоции. 
Текстът под фотоса гласи, че Мунеро е изпаднал в разкаяние по средата на борбата, когато разбрал, че животното не иска да се бие с него. От този момент, матадорът станал заклет враг на коридата. Тази адски трогателна история обаче се оказва поредната интернет спекулация, споделя jeffmcneill.com

"Бях тежко ранен от пикадори, но аз не искам да се бия с теб, не искам, дори когато твоите приятели ме раниха толкова силно, въпреки че не съм им направил нищо лошо", това прочел в погледа на животното бикоборецът. "В един миг, погледнах бика. Той стоеше пред мен и ме гледаше. Просто стоеше и гледаше, без дори да опита да ме нападне. Той – самата невинност, такава, каквато всички животни таят в очите си, ме гледаше с молба за помощ! Беше като вик за справедливост и някъде дълбоко в мен разбрах, че ми се моли като на Господ: „Аз не искам да се бия с теб, моля, пощади ме, та аз не съм ти направил нищо лошо. Убий ме, ако искаш, нека бъде волята ти, но аз не искам да се боря с теб.“ И аз, прочитайки това в очите му, се почувствах като най-долния боклук на земята и спрях боя. След това станах вегетарианец и се изправих срещу бикоборството", пише под снимката.

Всъщност историята на Мунеро е съвсем друга: Бик на име Кадифе го пробожда през 1984, поставяйки го в инвалидна количка до края на живота му. Тогава матадорът е на 18 години. Неговият най-добър приятел, също бикоборец пък бил промушен до смърт няколко месеца по-късно, а мениджърът и на двете момчета се самоубил 3 години след това.

Оказва се, че човекът на емоционалния фотоса е Франциско Хавиер Санчес Вара, а историята е измислена от испанският мелодраматист и писател Антонио Веласко и публикувана във вестник El Pais през 1995 г.

Така или иначе снимката предизвиква широк отзвук по целия свят, милиони споделяния в социалната мрежа Facebook и блогове, стотици хиляди коментари за и против бикоборството.

Подобни са историите и с разтърсващи снимки на деца пострадали от насилие, плачещи майки, негърчета умиращи от глад и убити животни.

Повечето от тези кадри биват пускани нарочно в мрежата с цел измерване на потребителското поведение и генериране на посещаемост, разкриват експерти по виртуални технологии.

Случва се снимката да е истинска, но текстът под нея да е подвеждащ и неверен, както и в случая с матадора-веган.