Депутатите избраха за председател на ЦИК Ивилина Алексиева, предаде БГНЕС.

Народните представители гласуваха единодушно за това Алексиева да бъде председател на ЦИК.

След провеждането на публичната процедура и съгласно приетите правила за предложения за състав на ЦИК, парламентарно представените партии и коалиции направиха своите номинации за избор на председател, заместник-председатели и секретар на ЦИК. До 18.00 часа на 18 март 2014 г. в деловодството на Народното събрание постъпиха като предложения от ПГ на ПП ГЕРБ за председател на ЦИК – Маргарита Златарева; От ПГ на Партия Атака за заместник-председател на ЦИК – Мария Мусорлиева; От ПГ на ДПС за секретар на ЦИК – Севинч Солакова; От ПГ на Коалиция за България за председател на ЦИК – Ивилина Алексиева.

На 17 март правната комисия в НС изслуша 24 кандидати за членове на ЦИК. Ако бъда избрана за председател ще държа ЦИК да бъде професионална, почтена, да изгради доверие, за да спомогне да се укрепи държавността у нас. Това заяви на изслушването предложената за председател на ЦИК от депутати от КБ, представителят на гражданския сектор Ивилина Алексиева. Ивилина Алексиева има безспорна юридическа експертиза, била е наблюдател на избори, експерт при изработване на изборно законодателство, в момента - изпълнителен директор на Института за модерна политика, заяви депутатът от КБ и зам.-председател на НС Мая Манолова. И подчерта, че нейната кандидатура ще е гаранция за безпристрастност при изпълнението на тези функции.

За първи път членовете на ЦИК се избират с прозрачна процедура и при активно гражданско застъпничество, добави Борислав Цеков от Института за модерна политика, който подчерта, че Алексиева не членува в партии и е предложена от 4 НПО.

Кандидатите за членове на ЦИК, предложени от депутати от КБ са Александър Андреев, Иван Гавазов, Ивилина Алексиева, Цветан Милев, Камелия Нейкова, Росица Матева, Румяна Стоева, Таня Дишлиева и Таня Цанева. Предложенията от ГЕРБ са Емануил Христов, Георги Баханов, Йорданка Ганчева, Маргарита Златарева, Мария Бойкинова, Румен Цачев, Цветозар Томов и Ясен Стоев. От ДПС – Ерхан Чаушев, Метин Сюлейманов и Севинч Солакова. От Атака - Владимир Пенев и Мария Мусурлиева. От "Синьо единство" - Ивайло Ивков, а от НДСВ - Иванка Грозева.