Приятелката на арестувания кмет на Тетевен Милен Милев - Биляна Василева е въртяла предприятието по доставките на храни на социалните домове, детски градини и училища, пише "Стандарт". Официално договорите са сключвани от специално създаденото дружество "Обединение храни Тетевен 2013", в което съдружник е чичото на Биляна Василева - Данаил Василев. Обединението е от две фирми "Ярис" и "Нанков-932-НН" ЕООД. Василев държи 85 на сто от фирмата. На телефона на дружеството обаче вчера отговори Биляна. Тя скорострелно затвори телефона, след като разбра за какво я търсим.
Първоначално фирмата на Данаил Василев доставяла храни без официално проведена обществена поръчка, уточниха от разследването. През април 2013-а било решено да се проведе такава. Хора от местния общински съвет се оплакаха пред "Стандарт", че само хора на градоначалника влизали в комисията по обществените поръчки, а опитите там да бъдат включени общински съветници са се проваляли. Всички забавачки пък били накарани да напишат специални благодарствени писма, в които разказвали колко качествена е храната. Накрая в текста изрично се казвало, че съответната детска градина много иска доставките да продължат и в бъдеще от точно същата фирма.

На 26 август 2013 г. кметът подписал цели 6 договора след проведени обществени поръчки за доставка по различни направления - хляб, месни продукти, млечни продукти, консерви и т.н. Във всяка от тях са участвали по 3 фирми. Всички 6 поръчки на обща стойност около 475 000 лв. с ДДС били възложени на "Обединение храни Тетевен 2013". Обект на поръчката са доставки за детска ясла "Щастливо детство"-Тетевен, ЦДГ "Васил Левски"-Тетевен, изнесена група - с. Гложене, изнесена група - с. Горски Извор, ЦДГ "Незабравка"-Тетевен, изнесените групи в село Рибарица и село Бабинци, ЦДГ "Детелина"-Тетевен и изнесена група - кв. "Полатен", ЦДГ "Изгрев" - с. Глогово, ЦДГ "Слънце" - с. Градежница и изнесената група в с. Черни Вит, както и ОДЗ "Здравец" - с. Галата, с изнесените групи в с. Български Извор.

Специално за целта Биляна Василева и чичо й наели за склад, откъдето ще тръгват храните към детски градини и социални домове, базата на бившия сладкарски цех в кв. "Топлика". Според обвинението след това започнало източването на общинските средства. Цените са били завишавани двойно. Хляб, който на дребно в магазина струва 0,90 лв., на заведенията е бил продаван по 1,20 лв. Олиото идвало на цена около 3,50-4 лв., свинското месо било фактурирано по 9-10 лв., макар че реалната му цена е около 4,50-5 лв.", казват разследващите на аферата.

Според агентите от ДАНС кметът Милен Милев, заедно със заместника му Детелин Пърлев, са източили официално над 1 млн. лв. от доставките. Най-вероятно към договорите от август 2013 г. да са подписвани и анекси за още суми, защото, според сайта на община Тетевен, други конкурси за снабдяване с храни не са правени. Останалите доставки - за социалните домове например, вероятно са правени въобще без търгове.

В петък следобед ще стане ясно дали тетевенският кмет Милен и Милев и неговият заместник ще останат зад решетките. Тогава съдът ще гледа мерките за неотклонение на двамата. Останалите двама зам.-кметове на общината Левчана Хаджиева и Десислав Цветанов прекараха само една нощ в ареста и бяха пуснати. Те обаче ще бъдат използвани като свидетели на действията на кмета. Прокурорите от ловешкото обвинение мълчат и не казват нито дума за разследването срещу кмета.

В политиката Милен заиграва, прескачайки през доста партии. Той е избран за кмет през 2011 г., когато е издигнат от ЗНС. На предишните местни избори през 2007 г. обаче бил кандидат на ДСБ, СДС и ЗНС. Тогава останал трети, но подкрепил на балотажа кандидата на ГЕРБ Николай Павлов, който спечелил. Така Милен Милев, по-известен с фамилията Ганев, си уредил поста председател на общинския съвет. Впоследствие пък ГЕРБ го подкрепили на балотажа през 2011 г. На парламентарните избори през 2009 г. работил за РЗС на Яне Янев.

Слуховете свързват тетевенския кмет с бившия шеф на СИБанк Славчо Христов и със собственика на "Литекс" Гриша Ганчев. Местният управник е замесен в "захарната афера" от края на 90-те г. като човек на Мултигруп и групировката СИК. Връзката на фирмата на Мултигруп "Бартекс" АД и тогава 37-годишния захарен търговец от Тетевен Милен Ганев е съвсем директна. Фирмата му "Вълна М2" е пряк участник в схемата кредити срещу захар. Дружеството е създадено през 1994 г. с оборотни пари на "Бартекс" само за да фактурира захарта, внасяна в страната през бургаската митница на цени под световните. Сладките кристали били преработвани на ишлеме в заводите на "Бартекс" и после търгувани с много по-висока цена на вътрешния пазар. В София основен пункт за разпродаване на захарта било зеленчуковото тържище в "Слатина", известно като сборището на мутрите. За дистрибутори се ползвали по-малки фирми, свързани с Милен Ганев и "Вълна М2". Една от тях е "Джой глори" на велинградския бизнесмен Димитър Борисов Савов.

Савов е обявен за национално издирване през януари 1997 г. Той изчезва с други приближени на Ганев, като оставил след себе си неуредени сметки с клиенти и бизнесмени за над 200 000 USD. След бягството му негови приятели са пребити, а на някои са взривени жилищата. Криминалисти свързват взрива срещу бизнесмена Тодор Петев в столичния кв. "Дианабад" с невърнатите пари от Милев. Оттогава се носи легендата, че самият Милен се е крил в землянка, за да не бъде ликвидиран. При фалита на Първа частна банка "Вълна М2" остава в списъка на кредитните милионери.

В момента фирмата не е пререгистрирана в Търговския регистър и реално няма дейност. В частния бизнес пък Милев си партнира с Детелин Пърлев, когото по-късно прави свой заместник. И с когото сега дели килия.

Голямата мечта на арестувания кмет се сбъдва, след като успява да купи поръчковия Мерцедес SL 500 AMG на Слави Трифонов. Автопаркът на Милев бил за милиони, разказват запознати, като перлата в него е британски "Астън Мартин", любимата кола на Джеймс Бонд.