На тържествена церемония в сградата на Областната администрация тази вечер бяха връчени наградите от конкурса „Инвеститор на годината“ в област Ямбол. На церемонията присъства и заместник-министърът на икономиката и индустрията Ивайло Шотев, заместник-кметът на Ямбол Васил Александров, председателят на Ямболската търговско-промишлена палата Стойчо Стойчев, представители на фирми и работодателски организации.
„Истински вярваме, че предприемачите са точно двигател на българската икономика и тези, които създават иновациите не само в България. За нас е изключително щастие да знаем, че има такива фирми, които продължават да се развиват, социално отговорни са и инвестират в района. Много е важно да не забравяш откъде си тръгнал, къде са ти корените“, каза зам.-министърът.
„В Ямбол има не само големи предприятия, които през годините са се доказали като еталон за качество, но също така има добре развита средна и малка промишленост в различни сфери и сектори. За Министерството на икономиката и индустрията е ключово бизнесът, който функционира в региона, да бъде свободен, да взема решения, да прави инвестиции, регулациите да са все по-малко“, допълни пред журналисти Шотев.
Наградата в категорията за голямо предприятие с над 250 служители отиде при „Велея глобал“, чиято дъщерна фирма е мебелната фабрика „Виденов“. Инвеститор на годината при средните предприятия с под 250 служители стана винарската изба „Вила Ямбол“. Фирма „Заира“, занимаваща се с производството с чипс, получи наградата в категория малки предприятия с персонал под 50 души. Специална награда за инвестиране в образованието и развитие на център за дуално обучение получи австрийската компания „Палфингер“, която има производство край ямболското село Тенево. 
Конкурсът се състоя за 13-и път след няколко години прекъсване. Инициативата за възстановяването му е на областния управител Биляна Кавалджиева. „Изключително съм щастлива, че заедно с моя екип успяхме да възродим тази традиция и по този начин отдаваме нужното внимание и поощряваме фирмите с принос към социално-икономическото развитие в региона“, каза тя.
Областният управител на Ямбол заяви, че се ангажира да търси активно съдействието на държавата за развитие на бизнес средата в региона. „Област Ямбол е подходяща за развитието на успешен бизнес в много и различни сфери, може да бъде привлекателна бизнесдестинация не само за български, но и за чуждестранни инвестиции“, каза още Кавалджиева.