Да се каже, че предложението за влизане на България във „въздушния Шенген“ е две-трети от пътя, е невярно. Това каза в предаването „Още от деня“ по БНТ председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. Той допълни, че по думите на управляващите е трябвало да влезем в Шенген до Нова година, но няма да влезем. Йорданов обяви, че кабинетът не защитава българския национален интерес. Той обвини Австрия за това, че си позволява да поставя допълнителни условия за влизането на България в Шенген, сред които приемането в страната ни на афганистански и сирийски бежанци. Тошко Йорданов се обърна към всички български транспортни фирми, които пренасят стоки и имат стокооборот с Шенгенското пространство и предложи, ако „въздушният Шенген“ е две-трети от пътя „да си натоварят ТИР-овете на самолет“.
Австрийски медии съобщиха вчера, че Виена е готова да отстъпи и да премахне ветото над приемането на България и Румъния в Шенген, но само с въздушните граници. Според австрийски медии срещу това Виена ще постави допълнителни условия на България, едно от които е обратно приемане на търсещи убежище, по-специално на афганистанци и сирийци. 
По-рано днес министърът на вътрешните работи Герхард Карнер заяви в радиоинтервю по първа програма на ОРФ: "Сега на ход е Комисията". Той каза, че е поставил "ясни условия" пред Европейската комисия, които трябва да бъдат изпълнени, и че едва тогава ще подкрепи и вдигането на границите във въздушния трафик - "въздушния Шенген". По-конкретно той поиска от Комисията утрояване на броя на служителите на гранична полиция. Парите за инфраструктурата за защита на границите трябва да идват от Комисията на ЕС. Необходими са технически подобрения, особено на българско-турската и румънско-сръбската граница, подчерта той. Карнер призова също за засилване на граничния контрол по сухоземните граници и приемането на търсещи убежище лица от страна на Румъния и България, особено афганистанци и сирийци.