Черно-белият ням филм от 1926 г. „Фауст – германска народна легенда“ на режисьора Фридрих Вилхелм Мурнау ще има прожекция тази неделя, съобщават от „Гьоте институт“. „Представянето в Дома на киното ще ни потопи в атмосферата на черно-бялото нямо кино със съвременна, музикална импровизация на живо от Soundscapers“, допълват организаторите. Входът е свободен.
В спор с архангел Гавраил, Мефисто твърди, че може да отклони всекиго от пътя на Бога. За да съблазни стария учен Фауст, Мефисто предизвиква опустошаваща чума. Умиращите хора молят учения за помощ, а той се обръща към Бога, който не откликва, затова той търси съвет от дявола. За да го спечели на своя страна, Мефисто обещава на Фауст вечна младост и всички съкровища на този свят. Фауст се съгласява с договора и залага душата си на дявола. От този момент нататък Мефисто трябва да изпълнява всяко негово желание. Когато един ден Мефисто и Фауст се връщат в родния град на Фауст, той се влюбва в невинната и чиста Гретхен...
Музикантите Ивайло Стефанов (пиано и синтезатори), Михаил Йосифов (китара), Александър Даниел (ударни) и Александър Евтимов (мулти инструменти, ефекти) ще реализират инструментално подчертаване със специално подбрани звукови ефекти, създавайки полисинхронна филмова музика.
Продължителността на филма е 106 минути, на немски език, със субтитри на български. Не се препоръчва за деца под 12 години.
Това е вторият черно-бял ням филм на Мурнау, който „Гьоте институт“ представя, след като миналата година показа „Носферату – симфония на ужаса“. Поводът беше 100-годишнината от създаването на първата германска хорър класика.
/ДД