Общинският превозвач “Бургасбус“ е в добро финансово състояние. Нямаме никакви задължения към нашите служите или доставчици. Това каза за БТА управителят на дружеството инж. Петко Драгнев. Той потвърди, че служители на общинското предприятие са се включили в националния протест на транспортния бранш, който настоява за увеличаване на средствата за сектора в националния бюджет за следващата година. “Бургасбус е общинско дружество, но ние получаваме субсидиране от държавата. То най-често е за линиите, които се изпълняват в часовете в по-малък човекопоток – например от 4:00 до 7:00 сутринта и нощните курсове. Субсидират се и намаленията, които правим за учениците и пенсионерите, които закупуват карти за градския транспорт на по-ниски цени“, разясни управителят на превозвача. 
По думите му, синдикалните организации започват да търсят решение за увеличение на заплатите, тъй като в момента работодателите трябва да направят редица компромиси между разходите за поддържане на транспортния сектор и заплатите за служителите. “Започваме мирни протестни действия. Следващият понеделник в София ще бъде демонстрацията на колегите и КНСБ, като искането е да бъдат предвидени поне 37 млн. лв. за работещите в градския транспорт в страната в бюджета за следващата година“, посочиха от синдикалната организация на работещите в “Бургасбус“. 
В знак на протест от днес в градските автобуси в редица български градове са поставени табели с надпис “Кой ще кара рейса“ от името на Федерацията на транспортните синдикати (ФТС). 
Както БТА съобщи, от днес Федерацията на транспортните синдикати (ФТС) към Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) започва поетапни протестни действия във връзка с предстоящото приемане на държавния бюджет и недостатъчните средства, предвидени в него, за устойчив ръст на възнагражденията в градския транспорт в страната. Това съобщиха от пресцентъра на КНСБ. Ще бъдат поставени протестни табели върху превозните средства от градския транспорт в цялата страна, както и по билетните каси и работните места на служителите. Това е само първа стъпка за мирно изразяване на недоволство и несъгласие с така предложения Бюджет 2024 от страна на работещите в системата на градския транспорт, посочват от синдиката. 
Искането е за повече средства в държавния бюджет в размер на 37 млн. лв. за целево за увеличение на заплатите в сектора. То е свързано с желанието за защита на професионалните и социалните интереси на работещите в градския транспорт, казва инж. Александър Шопов, председател на ФТС.