България спазва всички изисквания за членство в Шенген. Не считам, че трябва да се поставят нови условия на страната, каза в предаването „Защо господин министър“ на бТВ министърът на правосъдието Атанас Славов. Коментарът му е по повод появилата се информация в австрийски медии, че Австрия е готова да разхлаби ветото за разширяване на Шенгенското пространство с България и Румъния, поне за въздушния трафик.
Доколкото ми е известно преговорите ще продължат и през следващите седмици, тъй като българското правителство от първия ден работи за пълно членство в Шенген, каза Славов. „Разбира се, ако се счете, че вариантът със сухопътната граница не е възможен към момента, това все пак е отваряне на вратата и минаване през тази врата. Аз лично бих го считал за успех“, коментира министърът. Той добави, че правителството работи за пълно членство в пространството.
На въпрос дали цената на това България да бъде приета частично в Шенген е това да приемем повече бежанци от Афганистан и Сирия, Славов каза, че и към момента България спазва всички изисквания за членство в Шенген. Не считам, че трябва да се поставят нови условия на страната, защото тезата на българското правителство е, че ние сме готови, добави министърът.
Преди две седмици имаше техническа проверка с участието на експерти от европейските страни, включително Нидерландия. Нашата теза е, че ние сме готови. Много е важно да отчетем, че промените, които извършваме в сферата на правосъдието и борбата с корупцията, доведоха до това Нидерландия да вдигне своето вето, добави правосъдният министър.
Относно възможните изменения в законопроекта за промени в Конституцията между първо и второ четене, Славов каза, че очаква да се запази основната му идея. 
За мен основното е съдиите да се самоуправляват, да са независими, да изпълним стандарта за тази независимост, което означава във Висшия съдебен съвет да има мнозинство на съдиите, избрани от съдии. Точно това е предложено. Именно в тази част проектът получава подкрепа от Венецианската комисия, от нашите партньори. Следи се много фокусирано какво точно се случва с тази инициатива, каза Славов.
От друга страна е много важно прокуратурата да бъде отчетна пред обществото, на фона на всички натрупани проблеми през последните години. Тези две основни идеи очаквам да бъдат защитени и да намерят своята юридическа форма, добави той.
Славов коментира изказването на президента Румен Радев от днес. Държавният глава каза, че е притеснен, че парламент с критично ниско гражданско представителство и с още по-ниско обществено доверие изобщо посяга към Конституцията. 
Това изказване на президента ме провокира да отворя сайта на Централната избирателна комисия и да проверя резултатите на политическите сили, които подкрепят Конституцията. Общо са събрани на последните избори през април над 1,6 млн. гласа при 40 % избирателна активност. При президентските избори на втори тур президентът е получил 1,5 млн. гласа при 34 % избирателна активност, каза Славов. Да говори, че парламентът е нелегитимен при положение, че това е единствената национална представителна институция, не съответства на неговата функция като държавен глава в парламентарна република. Това е легитимният орган, който може да стартира промени в Конституцията. И самият факт, че тези промени два пъти получават повече от две трети мнозинство, и вярвам, че ще бъдат приети, това е легитимацията на тази институция, добави министърът.