Ако има продажба на „Лукойл“, тя трябва да се случи с ясен стратегически инвеститор, ясен собственик на въпросното дружество. Това каза министърът на Асен Василев в предаването „На фокус“ по Нова телевизия. Коментарът му е по повод информацията, че „Лукойл“ преразглежда дейността си в България и обмисля продажба на бизнеса у нас. Да се продаде такъв стратегически актив на офшорка не е приемливо за българското правителство, каза Василев. Фиктивна продажба няма да се случи, докато имам участие в процеса, заяви още той.
Министърът на финансите обясни, че „Лукойл“ са платили тази година около 400 млн. лв. данъци.
Относно договора с турската компания „Боташ“, сключен по времето на служебното правителство, Василев коментира, че той е неизгоден за България.
Василев определи като „научна фантастика“ изказванията на депутата от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков, че след ротацията Бойко Борисов може да стане премиер, а Асен Василев и Делян Пеевски вицепремиери.
Това, което се случи по време на настоящото правителство е, че приемахме законите, свързани с второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост – създаде се антикорупционната комисия, тръгна реформата в енергетиката, тръгнаха ключови промени по регулаторите, каза Василев. Той допълни, че с бюджетната политика дефицитът на България като процент от брутния вътрешен продукт (БВП) е спаднал, доходите растат по-бързо от инфлацията, имаме и ръст на БВП от 2 %, посочи още Василев.
Той добави, че с ГЕРБ имат ясна договорка Мария Габриел да стане премиер, а академик Николай Денков вицепремиер. Според Василев няма хипотеза, в която ГЕРБ могат да излъчат друг премиер, а не Мария Габриел.