Фондация „Етническа хармония“ кани на концерт на 13 декември от 17:30 ч. в Пленарната зала на Община Русе. Над 120 талантливи деца и младежи от различни етнически групи ще се изявят на една сцена в традиционния концерт „Да празнуваме заедно” на фондация „Етническа хармония“ и ще пожелаят на всички Русенци и гости весели празници.

Публиката ще се наслади на истинско етно-пиршество за сетивата в звук, танци, костюми, музика, лакомства, слово и светлина. Част от участниците и съставите са лауреати на международни престижни конкурси.  Талантите ще поздравят гостите с много български, арменски, турски и ромски фолклор. От сцената за пореден път ще струи много Коледно настроение.

Над десет танцови и музикални състава от Русе и региона ще вземат участие в концерта „Да празнуваме заедно“. 

С много екзотично настроение ще ни заредят момичетата и момчетата от арменския танцов състав „Аревахач“. Коледни песни на български, английски и арменски езици са подготвили децата от арменската общност. Традиционно турски, български и ромски фолклор представят децата и младежите от народно читалище „Гюнеш”, които традиционно се изявяват с много желание, танци и феерия от разнообразни автентични и модерни костюми. Уникално тъпан-шоу ще изненада публиката на концерта „Да празнуваме заедно.

Ще има изящни класически балетни изпълнения, български фолклорни песни и танци. Децата от Хор „Дунавски вълни“ ще поднесат Коледни песни и ще потопят всички присъстващи в настроението на предстоящите празници. Балетната школа „Инфанти“ към читалище „Захари Стоянов“, с ръководител Снежана Байчева, за пореден път е подготвила нова феерия от пищни класически танци и невероятни костюми за русенската публика.  В програмата са включени певчески изпълнения на певиците от Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Зорница“ при Общински Детски Център за Култура и Изкуство. Зрелищни акробатични изпълнения също ще изненадат публиката на концерта „Да празнуваме заедно”. Мартин Василев и Гергана Ганчева от Детска вокална група „Слънце” при ОБДЦКИ с ръководител Наталия Константинова ще поздравят публиката с популярни коледни песни. Танцорите от фолклорен ансамбъл „Русчуклийче“ с ръководител Нели Гарвалова с много професионализъм също ще се погрижат за доброто настроение.

Пищно ревю с изискани тоалети е един от интересните акценти в програмата на концерта „Да празнуваме заедно“. Елегантните момичета и момчета от професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ за пореден път ще дефилират с много грация и самочувствие със специално подготвена колекция, посветена на Русе.  

Добрият Дядо Коледа и тази година ще подготви богата почерпка и подаръци за малки и големи. Публиката в залата традиционно също ще се наслади на Коледни кулинарни изненади.

Идеята на концерта „Да празнуваме заедно“ е да се даде възможност за изява на надарени млади хора, лауреати на конкурси и за пореден път да докажем, че и в наши дни Елиас Канети е прав, като сочи Русе за еталон на етническа хармония.

„Вярваме, че празникът е истински красив и пълноценен когато е споделен. Фондация ‘Етническа хармония’ вече повече от двадесет години разработва и реализира програми за утвърждаване на хармония, толерантност и взаимопомощ между деца, младежи и възрастни от всички етнически групи в България. Каним всички русенци и гости на града да дойдат и да се насладят на таланта на нашите деца за два часа и с много музика, танци и етно-предизвикателства да се пренесат във вълшебството на Коледните и Новогодишни празници. Концертът „Да празнуваме заедно” на „Етническа хармония” за поредна година беше даден за пример за добра практика на високи форуми на Европейската комисия“, споделя г-жа Румяна Куцарова, председател на Управителния Съвет на фондация „Етническа хармония“.

Традиционният концерт „Да празнуваме заедно” събира на една сцена младите таланти на Русе и е естествен завършек на една успешна година за „Етническа хармония“, изпълнена с етно-предизвикателства и интересни международни проекти в областта на гражданското образование.