С паметен ритуал и концерт днес ще бъдат чествани 146 години от Освобождението на Плевен, съобщават от Общината.
Ритуалът ще започне в 11:00 часа на централния площад "Възраждане". В памет на загиналите за свободата на Плевен и България воини ще бъде отслужена панихида. Слово ще произнесе кметът д-р Валентин Христов. В знак на признателност ще бъдат поднесени венци и цветя пред Параклис мавзолей "Св. Георги Победоносец". 
Празничен концерт с участието на Плевенската филхармония, Общинския хор "Гена Димитрова" и хора при Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци "Иван Вълев" ще се състои от 12:00 часа в залата на Драматично-куклен театър "Иван Радоев". Концертът ще е под диригентството на Георги Милтиядов.
Пред Областна администрация от 10:00 до 13:00 часа плевенчани ще могат да разгледат Музей на открито. Инициативата е на председателя на Общинския съвет доц. Иван Малкодански, съвместно с плевенския клон при Дружество "Традиция" и Областна администрация. Ще бъдат представени оръжия, въоръжение, снаряжение, униформи на войници от периода на Плевенската епопея.
Денят на Освобождението на Плевен се отбелязва съгласно Решение 4 на Общинския съвет от 19 ноември 1991 г., показва справка на отдел "Справочна" на БТА. Годишнина от капитулацията (28 ноември 1877 г. ст. ст.) на обсадените войски на Осман паша в Плевен по време на Руско-турската освободителна война (1877-1878), когато турският военачалник предава града и гарнизона на руските войски. Обсадата на Плевен е най-тежката и продължителна битка в хода на войната. Западната османска армия задържа в продължение на почти пет месеца Плевен, обсаден от Западния руски отряд. Превземането на Плевен предизвиква решителен обрат в хода на войната.