Книгите помагат на родителите да усетят, че не са сами в опита да разберат емоционалния свят на децата си, каза Лилия Русанова, автор и издател, по време на дискусия, посветена на емоционалната интелигентност при малгуганите, която е проведе в рамките на 50-ия Софийски международен панаир на книгата в Национален дворец на културата (НДК).
Професионалисти, родители и издатели се включиха в дебата.
По време на разговора участниците се опитаха да отговорят на различни въпроси, сред които какво всъщност представлява емоционалната интелигентност; по какъв начин родителите могат да създадат здрава връзка между детето и обществото; колко важно е случващото се в едно семейство; как книгите могат да се превърнат в пътеводител на малчуганите по пътя за придобиване на емоционална интелигентност.
Водещи на дискусията бяха Пирина Воденичарова - създател на общността "Нито ден без книжки‘", Анастасия Грозева – психолог и психотерапевт, и Лилия Русанова, автор и издател.
"Темата за емоциите е много актуална, тъй като все повече родители се интересуват как да се справят с децата си, които преминават през различни емоционални състояния -  от най-ранно детство, през т. нар. ранен детски пубертет (около 3 години), възрастта около тръгването на училище, стигайки до същинския пубертет. Възникват множество въпроси около определен тип емоции", каза психологът и психотерапевт Анастасия Грозева.
Според нея много често трудностите, през които родителите преминават с децата ни, са свързани с това как те самите са преминали през всичките тези емоции. "Неслучайно в определени етапи от порастването на децата имаме трудности с тях. Но за емоциите трябва да се говори", отбеляза Грозева. Тя обясни, че трудността в съпровождането на детето през емоционалните му състояния се крие в придобиването на учение да го разбираш, но и да умееш да му дадеш думи и слово, чрез което то да изрази себе си, да навлезе във вътрешния си свят, т. е. да съществува ''вътрешно движение'', което обаче да не го залива.
По думите на Пирина Воденичарова емоционалната интелигентност е свързана със способността детето да разбира и разпознава както своите вътрешни преживявания, така и тези на другите, да борави по някакъв начин с тях. "Няма природно роден емоционално интелигентен човек. Той трябва да бъде потопен в това преживяване, трябва да му бъде дадено познанието през преживяване‘‘, каза тя.
“Каквото и да се опита да ти каже едно дете, то просто трябва да види твоята реакция като родител, от която да се успокои. То не може да се успокои, когато му се крещи насреща. Да не говорим, че то няма да възприеме и грам от това, което се крещи. Посланието няма да бъде чуто‘", обясни Лилия Русанова. Тя като даде и лични примери от своя опит на родител. Според нея книгите помагат на родителите да усетят, че не са сами, че някой също преминава през моменти на трудности при опита за разбиране на емоционалния свят на своето дете.
Кога е необходимо родителите да потърсят помощта на специалисти за справяне с емоциите, възникнали у децата им? Психологът и психотерапевт Анастасия Грозева посъветва това да стане, когато е трудно, нищо не помага, родителите се чувстват сами, четат, но не намират отговори. Според нея в тези моменти консултацията със специалист би помогнала да подредят емоциите си и да продължат нататък.