Деца от Разград и Русе на възраст между 5 и 12 години премериха днес знания и умения в състезание за развиване на интелекта. Домакин на коледната надпревара, организирана от Академия за обучение „Тиара” – представител на Академията за развитие на интелекта „Амакидс”, бе Основно училище „Отец Паисий“. Децата се състезаваха в различни направления: ментална аритметика; подготовка за училище; английски език; амаматика; либерика. Те представиха пред публиката своите знания, като критериите, освен верен отговор, бяха бързина при решаване на поставената задача. Специална роля в оценяването на подрастващите имаха вече завършили курсисти от школата. Всички участници получиха грамоти и подаръци за участието си в надпреварата.
„В момичетата и момчетата, които прекрачват прага на школата на „Амакидс“ в двата града виждам умни, будни, знаещи и търсещи възможност за развитие и реализация подрастващи. Те имат нужда от иновации в образованието, от подкрепа на обществеността в лицето на местната и изпълнителната власт, от семейно окуражаване, че могат още и още“, каза при откриването на състезанието председателят на Академията за обучение „Тиара“ Диляна Станчева. 
Кметът Добрин Добрев поздрави организаторите и участниците с пожелание състезанието да се превърне в традиционно. Той заяви, че прилагането на иновативни образователни методи е важно за подрастващите и изрази надежда възпитаниците на Академията да продължат да развиват уменията си и да прославят не само Разград, но и България. Приветствие към всички отправи и заместник областният управител Ивелина Игнатова. „Въпреки, че това е състезание, няма значение кой има по-добри резултати – вие вече сте победители, защото имате желанието да овладявате науката и математиката“, каза Игнатова. Успешно представяне в състезанието и в училище пожелаха на децата началникът на Регионалното управление на образованието Ангел Петков и директорът на училището – домакин Мирослав Минков. Поздрав към участници, гости и родители отправиха танцьори от клуба към Народно читалище „Просвета“ в Топчии, възпитаници на клуба по спортни танци „Фея денс“ в Шумен, и малки таланти от Разград и Русе.
Във фоайето на училището беше подреден коледен базар с изработени от децата коледни артикули. Бяха обособени и няколко къта с изработени от децата абакуси, къщички за птички, сложна геометрична фигура и проектът „Къде виждам приложението на английския език“. Те са съвместно дело на курсисти в Академията и техните родители, част от кампанията „Да си откраднем време с детето“, която ръководството на „Амакидс“ инициира. 
Ментална аритметика, подготовка за училище, английски език, амаматика, меморика и либерика са сред иновативните курсове, които децата на Разград имат възможност да посещават. Това става възможно, благодарение на авторската методика на Академията, която вече четвърта учебна година има представителство в областния център. За тези месеци в курсовете са се включили над 570 деца на възраст между 4 и 16 години. В момента под формата на занимания по интереси занятия се провеждат в три разградски основни училища: ”Отец Паисий”, ”Ив.С.Тургенев” и ”Н.Икономов”, заявиха от екипа на обучителния център.