В книгата „Писателката. 15 дни с Фани Попова-Мутафова“ пиша неща, които са верни по вероятност и необходимост. Това каза пред БТА авторът Владо Трифонов по време на срещата му с читатели в рамките на 50-ия Софийски международен панаир на книгата в Националния дворец на културата (НДК). Събитието се състоя на щанда на издателство „Лемур“ тази вечер.
Той цитира мисъл на Аристотел, която гласи, че изкуството не предлага непременно истини, а неща, верни по вероятност и необходимост. „Столетия по-късно Фани Попова-Мутафова каза нещо подобно – че историческите ѝ романи не са плод на детайлно проучване, но не са и резултат на гола измислица“, разказа Трифонов. Според него писането по този тертип предполага авторът да познава много добре фактите.
Писателят посочи, че е правил проучвания в продължение на половин година в архива на Министерството на вътрешните работи, в Националния литературен музей и на други места. „Постарах се да натрупам максимално знания за нея, за да мога след това да ги обърна в художествено-документален роман“, каза той.
Владо Трифонов разказа, че идеята за такава книга зрее от много отдавна. „Преди Фани Попова-Мутафова да почине през 1977 г., имах намерение да се срещна с нея и да проведа не точно такъв разговор, но подобен. С не точно такива въпроси, но може би подобни. Тогава аз бях на 25- 6 години, а тя беше на 75. Аз обаче учех в Чехия и трябваше да се върна. И тази среща, това мое намерение остана неизпълнено. Четиридесет години по-късно това е резултатът“, отбеляза авторът.
По думите му читателите остават изненадани най-често от факта, че такъв разговор, какъвто е описан в книгата, не се е състоял. А пък аз съм много доволен, защото това беше тайната ми идея – да се скрия зад автора, донякъде това е моето алтер его, посочи писателят. Допълни, че в една от главите на книгата – „Сънят на Фани“, герой е и Хитлер, който води „изключително интересен разговор“ с българския цар Калоян.
Основното затруднение при публикуването на „Писателката. 15 дни с Фани Попова-Мутафова“ е било съкращаването на текста, каза Владо Трифонов. Той отбеляза, че първоначално изданието е било от около 300 страници, но в крайна сметка съкращава близо 100 от тях. „Така направих и с предишната си книга „Суета, суета“. Там имах същия проблем. Книгата беше около 320 страници и трябваше около 120 страници да съкратя по същата причина – исках да се чете за максимум ден или два“, посочи авторът. По думите му има вероятност съкратените сто страници от „Писателката. 15 дни с Фани Попова-Мутафова“ да се превърнат във втора част на книгата. „Но това е намерение, не е сигурно“, допълни той.