С тържествен концерт и с Дядо Коледа беше дадено началото на коледно-новогодишните прояви в Петрич. Празничната програма по случай запалването на коледните светлини започна в 17:30 часа на площад „Евтим Евтимов“ в южния град. В програмата взеха участие възпитаници на Центъра за подкрепа за личностното развитие при Общински детски комплекс – Петрич и Народно читалище „Братя Миладинови 1914“. 
Традиционно кметът на града Димитър Бръчков заедно с децата отброиха секундите до запалването на коледните светлините. Той поздрави присъстващи и им пожела весели коледни и новогодишни празници. 
Поради липсата на сняг тази година Дядо Коледа пристигна на мотор. Белобрадият старец обеща на всички деца, че ще се труди неуморно до края на годината, за да успее да ги зарадва с подаръци, а в чувала си носеше лакомства за всички присъстващи. 
От Община Петрич казаха за БТА, че тази година са подготвили нови акценти с големи светещи фигури за градската среда. Традиционно присъства Рождество Христово и е позиционирано в градинката на площад „Възраждане“. На площада е поставен снежен човек скиор, в парка има мечок скиор, така че децата да имат нови елементи и нови кътове за снимки и за настроение, посочиха от Общината. 
На 5 декември с празничен концерт и заря бяха запалени коледните светлини в Сандански, а на следващия ден стотици деца и възрастни шестваха с Дядо Коледа преди запалването на празничните светлини в Благоевград.