За 13-та поредна година се състоя коледна работилница за сурвачки с благотворителна цел в Младежкия дом в Петрич. В нея участваха 36 деца, разделени в 18 двойки. Децата твориха в две категории  – съвременна и автентична сурвачка, а готовите творби ще бъдат включени в благотворителната изложба „Направи добро за Коледа“, каза за БТА директорът на Общински детски комплекс в Петрич Станка Иванова. 
Благотворителната изложба се организира повече от 20 години, като в нея се включват много деца и жители на Петрич, разказа Иванова. Тази година кампанията е за тяхната съгражданка Росица.
Участниците в работилницата днес бяха деца от клубовете на Общинския детски комплекс и възпитаници на училището в село Кавракирово, а най-малките участници бяха от детските градини „Звънче“ и „Снежанка“. Материалите, които се използват в направата на сурвачките, са по избор и спрямо въображението на всяко от децата, посочи директорът. 
Тази година, освен обичайните награди в двете категории, децата ще получат награди и за най-голяма сурвачка, и за най-малък участник, както и награда на детското жури, посочи директорът. 
В изработването на сурвачка по обичай се подбира дрянова пръчка за здраве и за берекет. Автентичната сурвачка съдържа още вълна, пуканки, сушени плодове, монети, но най-важно, когато сурвакаме е да имаме добро пожелание, разказаха по време на работилницата. 
Георги на осем години и Александрина на шест години бяха направили автентична сурвачка, а елементите в нея бяха сушени плодове, гевреци, прежда и дрянова пръчка. За БТА те казаха, че най-важното при изработката на сурвачка е пръчката и коледното настроение.