Окръжна прокуратура - Бургас привлече към наказателна отговорност трима души, част от организирана престъпна група, занимавала се с отглеждане, производство и разпространение на канабис. Това обявиха на съвместен брифинг окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев, прокурорът от Окръжна прокуратура – Бургас Ангел Георгиев, който е наблюдаващ досъдебното производство, и комисар Ради Пенев – началник на отдел в Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП).
Двама са задържани за срок до 72 часа и по отношение на тях предстои в съд да бъдат внесени искания за определяне на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", а третият е обявен за международно издирване, тъй като за него има данни, че се намира в чужбина, посочи прокурор Георгиев. 
Групата е била неутрализирана при специализирана операция на служители на ГДБОП, осъществена под надзора на Окръжна прокуратура - Бургас. Канабисът е отглеждан край село Смолник, община Карнобат. Обвиняемите са регистрирани като земеделски производители и на тази база са притежавали земеделски площи и прилежащи постройки към тях, в които са отглеждали марихуана на открито и на закрито. Стопанисвали са и язовир, от който са поливали продукцията.
Отгледаната и изсушена марихуана е била вакуумирана и отнасяна в тайник, известен само на купувачите. По този начин се е избягал непосредственият контакт между обвиняемите и крайния купувач, посочиха разследващите. На място са установени над четири килограма изсушена тревна маса – канабис, а в едно от помещенията са открити и нови насаждения. 
Участващите в брифинга посочиха още, че марихуаната е била предназначена за вътрешния пазар.