Общо седем седмокласници от Кърджали бяха отличени в обявения от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) конкурс за изработка на плакат „Не погубвай живота си с тютюнопушене“. Той бе посветен и обявен в Международния ден без тютюнопушене 16 ноември. В него са се включили 25 деца от пет учебни заведения в града.
Връчени бяха награди от първо до трето място, както и четири поощрителни. 
„С конкурса от Регионалната здравна инспекция целяхме да провокираме мисленето у младите хора. За да изработят един такъв плакат или да направят друга разработка, те трябва да прочетат, да се подготвят. Това е начин да се самообразоват по по-различен начин“, обясни Росица Чилингирова, началник отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ в РЗИ – Кърджали.
Тя допълни, че конкурсът е и начин, чрез който да се провери дали децата осъзнават това, което научават от училище или други места. И очерта тревожната тенденция на увеличение на заболелите и починалите от заболявания, предизвикани от тютюнопушенето.
„Проучванията на национално ниво дават база данни, че това все повече се случва в по-ниска възрастова граница, за това нашите усилия са в посока подобряване на здравните познания и информираност, предимно от младите хора, за да бъдат изградени личности с добри познания и навици“, каза Росица Чилингирова.
Според Национално проучване на факторите на риска за здравето, проведено през 2020 г. от Националния център по обществено здраве и анализи, 34,5 процента от населението в България на възраст над 20 години са ежедневни пушачи. Проучването показва също, че почти всяко пето дете е настоящ пушач (пушило е един и повече дни през последния месец). Разпределението по възрастови групи показва, че тютюнопушенето е много по-разпространено сред 15-19-годишните (31,4 процента), отколкото сред тези на 10-14 години (4 процента).
Не са редки случаите, в които експертите от Регионалната здравна инспекция оказват помощ на хора, решили да „скъсат“ с вредния навик. 
„Има и такива, които успяват. Дори по време на ковид обстановката съм имала хора под карантина, потърсили помощ, които съм консултирала по телефона“, каза за БТА Рени Велкова, главен експерт в Регионалната здравна инспекция. По думите ѝ е важно да се определи каква е степента на зависимост, за да се очертаят и стъпките в процеса на отказване. „Има хора, които нямат такава никотинова зависимост и те нямат нужда от лепенки, дъвки или хапчета. Те имат нужда за преодоляване на вредния навик. Но на първо място е важно желанието“, посочи още Рени Велкова.